reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

5G má v USA problém, hrozí rušení satelitů pro předpověď počasí

15.5.2019, Milan Šurkala, aktualita
5G má v USA problém, hrozí rušení satelitů pro předpověď počasí
Ve Spojených státech se rozhodli, že si vybudují 5G síť na frekvenci 24 GHz a FCC už vesele draží jednotlivá pásma. Na velmi podobné frekvenci ale pracují i satelity využívané pro předpovědi počasí a hrozí jejich rušení.
Mobilní 5G sítě mohou pracovat na nejrůznějších frekvencích od 600 MHz až po zhruba 70 GHz. V USA si nicméně nešťastně vybrali frekvenci 24 GHz a mnozí odborníci bijí na poplach. Velmi podobnou frekvenci, konkrétně 23,8 GHz, totiž používají satelity pro měření koncentrace vodních par využívaných při stanovování předpovědí počasí. Právě velmi podobná frekvence obou technologií hrozí tím, že se budou vzájemně rušit. Předpovědi počasí by tak mohly být ve výsledku nepřesné. Kritika na stranu FCC, která už začala dražit frekvenční pásma, se strhla z více stran.
 
Předpověď počasí
 
ilustrační snímek, zdroj: NASA/JPL-Caltech/NOAA
 
Předně jsou to samotné ozbrojené síly USA jako třeba námořnictvo. Požaduje se, aby se nejprve prozkoumal účinek na satelity NASA a National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) a své obavy vyjádřila i American Meteorological Society (AMS). US Army hovoří o tom, že hrozí částečné až úplné znemožnění měření pomocí těchto satelitů a tím i ohrožení na to navázaných operací. Vedle armády se hovoří i o negativním dopadu na další vládní složky, komerční rybolov a další miliony Američanů, kteří ke své práci vžadují přesné modely počasí. Všechny jiné země kromě USA se při budování 5G sítí snaží pásmu okolo 24 GHz vyhýbat právě kvůli výše zmíněným důvodům.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama