reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Microsoft opravil zajímavou chybu Cortany

13.6.2018, Jan Vítek, aktualita
Microsoft opravil zajímavou chybu Cortany
Včera proběhlo další Patch Tuesday, kdy Microsoft vypustil do světa novou dávku záplat. Byly určeny pro cca padesát chyb a jedna z nich se týkala také Cortany, která mohla být použita k útoku na cílové PC i k resetování hesel.
Záplatovací úterý tak nyní přineslo opravu více než 50 chyb, které se ukrývaly jak v systémech Windows tak v aplikacích jako Internet Explorer, Microsoft Edge, Microsoft Windows, Microsoft Office, Microsoft Office Services a Web Apps, ChakraCore a také Adobe Flash Player. 
 
 
Co se týče Cortany, její bezpečnostní chybu řešila oprava CVE-2018-8140, o níž Microsoft mluví ve svém Security Tech Centre. Šlo o díru v bezpečnosti, která umožnila vyvolat Cortanu i na uzamknutém systému a pomocí ní spouštět soubory či skripty uložené třeba na USB flash disku. Tímto způsobem mohl útočník dokonce vyresetovat heslo k počítači, čímž v podstatě získal plný přístup k němu i k jeho datům. Jde tak o klasickou chybu typu Elevation of Privilege, dle níž Cortana prostě akceptovala nabízená data bez řádného ověření. 
 
Ukazuje to na jednu věc, a sice na rostoucí možnost zneužití stále populárnějších digitálních asistentů, jako je právě Cortana nebo konkurenční Alexa. Právě ti obvykle poslouchají, aby mohli zachytit případný příkaz majitele počítače, a to i v době, kdy ten je zamčen, uspán či prostě deaktivován. Právě to otevírá útočníkům další možná vrátka v tom případě, že takový asistent sám poslouží jako trojský kůň. 
 
 
Již záplatované chyby Cortany si také všimla společnost McAffee, která ji sama prozkoumala a také ukázala, jak jí šlo zneužít. Firma doporučuje, abychom co nejdříve aplikovali nejnovější záplaty Microsoftu, nebo alespoň do té doby deaktivovali Cortanu na uzamčeném počítači, což umožňuje přímo nastavení Microsoftu. Samozřejmě pokud nehrozí to, že počítač zůstane delší dobu bez dozoru, nemusíme dělat nic takového. A ostatně, pokud využíváte českou verzi systému Windows, můžete na takové problémy už rovnou zapomenout, protože ta Cortanu zatím nenabízí.
 
Zdroj: Hexus.net


reklama