reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adata uvádí výkonná SSD XPG SX9000

16.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Adata uvádí výkonná SSD XPG SX9000
Společnost Adata se pochlubila novým výkonným SSD s označením XPG SX9000. Jedná se o model pro běžné sestavy, který je postavený na formátu M.2 a využívá čtyři linky rozhraní PCI Express 3.0. 
Adata své nejnovější SSD řadí do rodiny XPG, čili Xtreme Performance Gear, takže už jen dle toho můžeme očekávat slušný výkon těchto SX9000 PCIe Gen3x4 M.2 2280. Ve skutečnosti má jít o dosud nejvýkonnější SSD této firmy, a to díky pamětem MLC, novému kontroleru od firmy Marvell a také díky tomu, že je zde využita paměť DRAM jako cache, což dnes už není tak samozřejmé. 
 
 
Výrobce také slibuje, že tento model dosáhne dlouhé výdrže, což chce dokázat nabídnutou zárukou v trvání pěti let.
 
 
Adata SX9000 nabídnou především vysokou rychlost čtení, přičemž zápis už tak rychlý není. Jde o 2800 MB/s při sekvenčním čtení a 1450 MB/s při zápisu a tomu odpovídají i hodnoty týkající se náhodných operací se 4kB soubory, a to 310.000 a 140.000. To vše navíc samozřejmě závisí i na tom, jaký model si vybereme a jako obvykle nám nejvyšší výkon nabídne ten s nejvyšší kapacitou, čili 1 TB. Ovšem 512GB model není o moc pozadu a až 256GB SSD má výrazně sníženou rychlost zápisu, což platí pro sekvenční i náhodné operace. 
 
 
I když se Adata chlubí zbrusu novým kontrolerem od Marvellu, nikde se nemůžeme dopídit toho, jaký to konkrétně je. Dozvíme se alespoň to, že podporuje Advanced LDPC ECC a má také nespecifikovanou kapacitu DRAM cache. 
 
Co se týče výdrže, Adata udává rating 1000 TB TBW, přičemž ten platí pro 1TB disk. V důsledku to znamená, že použité paměti mají rating na cca 1000 mazacích a zapisovacích cyklů, ale otázka je, jak to ještě ovlivňují další techniky jako Over Provisioning skrývající část paměti jako náhradu pro poškozené buňky. 
 
O ceně a dostupnosti se zatím nic nedozvíme, ale Adata zmiňuje alespoň to, že k těmto SSD dostaneme také XPG chladiče. 

Zdroj: Adata
reklama