reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adobe uvede nástroj pro boj s deepfakes

25.10.2020, Milan Šurkala, aktualita
Adobe uvede nástroj pro boj s deepfakes
V posledních letech jsou deepfakes čím dál větším problémem. Společnost Adobe chce proti problému bojovat novým nástrojem, který bude součástí Photoshopu a Behance, nicméně nebude fungovat tak, jak bychom asi předpokládali.
Manipulace s Photoshopem a s využitím umělé inteligence dnes umožňují vytvořit velmi realistické, nicméně falešné obrazy, kterými se dá manipulovat realita (a s tím i veřejné mínění). A právě Adobe, jehož nástroje jsou k tomuto často používány, vytahuje novou zbraň do boje proti deepfakes. Novinka bude součásti Photoshopu a Behance, přičemž testování funkce začne během následujících týdnů a finální verze se objeví v roce 2021.
 
Adobe nové logo
 
Nepůjde však o software, který by měl přímo v obrazu rozeznávat manipulace. Půjde o systém, který umožní ke snímkům přidávat informace o autorovi, historii úprav i místu jejich provedení. Díky tomu by mělo být možné ověřit, zda jde o skutečný snímek daného autora s přehledem toho, jaké byly provedeny úpravy. Půjde tak ověřit, zda jde o pravý snímek, ale neprokáže se tak, že je nepravý (absence těchto údajů ještě nemusí znamenat manipulaci). Tento projekt je součástí Content Authenticity Initiative, kam se přidal i Microsoft, Twitter, BBC nebo CBC.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama