reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Adobe varuje zákazníky, že musí využívat nové aplikace Creative Cloud, aby jim nehrozil postih

17.5.2019, Jan Vítek, aktualita
Adobe varuje zákazníky, že musí využívat nové aplikace Creative Cloud, aby jim nehrozil postih
Adobe je známý jako softwarová společnost, která si osvojila model předplatného a moderní pojetí "prodeje" softwaru. Zákazníci si nekupují kopii, nýbrž stornovatelnou licenci na využití produktu a co s tím může přicházet, nám nyní Adobe předvádí naživo. 
Ve zkratce tak jde o to, že Adobe varuje své zákazníky a předplatitele zároveň, že se mohou vystavovat reakci ve formě právních úkonů, pokud budou používat staré verze aplikací této firmy. Že to zní absurdně? Většině lidí asi ano vzhledem k tomu, že podobné požadavky můžeme spíše ignorovat a zákazníci také mohou spoléhat na to, že Adobe či jiné firmy přeci nepůjdou kvůli tomu po vlastních chlebodárcích. Nicméně, ještě než na Adobe vezmeme vidle a pochodně, čtěme dále.
 
 
V tomto případě se tak jedná o předplatitele Adobe Creative Cloud, který dává přístup ke známým aplikacím jako Photoshop, Premiere či Lightroom. Adobe je varuje, že se vystavují postihům za porušení licenčního ujednání v případě, že budou používat staré a již oficiálně nepodporované verze softwaru. 
 
Adobe už v roce 2013 přešel na model předplatného a vytvořil právě Creative Cloud, v jehož rámci si už zákazníci nekupují kopie pro další neomezené použití v dané verzi, ale mají k nim a jejich nejnovějším verzím přístup v rámci každoměsíčního poplatku. 
 
Nyní společnost Adobe ohlásila, že předplatitelé Creative Cloud si budou moci nově stáhnout jen dvě nejnovější verze aplikací z Creative Cloud a pak se začaly množit informace od lidí, kteří začali od Adobe dostávat informační e-maily. Dle nich už nemají a nebudou mít možnost využívat starší verze a pokud to budou ignorovat, mohou očekávat právní dohru od třetí strany. 
 
Jeden z Apple Insiderů k tomu uvádí, že za tím vším by mohl stát spor s Dolby Labs. Tato firma loni napadla Adobe u soudu ohledně využití technologií pro zpracování audia mezi roky 2002 a 2017, z čehož Adobe prý neodváděla příslušné licenční poplatky. Adobe nepotvrdilo, že by šlo právě o spor s Dolby Labs, ale časově nám to sedí a odpovídá tomu i výše uvedený postih od třetí strany, čili ne přímo od Adobe. 
 
Ta tak asi na jednu stranu nechce, aby do této věci viditelně motala spor s Dolby Labs, a tak možná poněkud neobratně varuje své zákazníky. Nicméně je to zároveň spojeno s tím, že k dispozici už nebudou starší verze softwaru, takže právě zákazníci jsou chtě nechtě do celého sporu zataženi a jím budou i omezeni, i když se jich přímo netýká. 
 
Zdroj: KitGuru


reklama