reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aerolinkám EasyJet při hackerském útoku unikla data 9 milionů lidí

20.5.2020, Milan Šurkala, aktualita
Aerolinkám EasyJet při hackerském útoku unikla data 9 milionů lidí
Hackerské útoky se dějí v podstatě neustále. Jedním z těch větších je napadení aerolinek EasyJet, kterým takto unikla data zhruba 9 milionů svých zákazníků. V některých případech útočníci dokonce získali i data platebních karet.
Jeden z mnoha velkých hackerských útoků si našel oběť v podobě aerolinek EasyJet. Ty včera vydaly prohlášení, při kterém informují o úspěšném útoku hackerů na své systémy. O napadení bylo informováno National Cyber Security Centre a podařilo se také ukončit neautorizovaný přístup do systémů společnosti. I tak se ale útočníkům podařilo získat data přibližně 9 milionů zákazníků, u nichž je pravděpodobné, že budou brzy terčem phishingových útoků.
 
Boeing 737-700 EasyJet
ilustrační obrázek, public domain
 
Sama společnost chce do 26. května rozeslat e-maily informující o situaci a vůbec by nebylo překvapivé, kdyby se této situace snažili zneužít hackeři a poslat také své falešné e-maily za účelem vylákání dalších cenných informací. Nepodařilo se jim naštěstí získat data o cestovních dokladech a u drtivé většiny zákazníků to platí i o platebních kartách. Celkově se totiž data o kartách podařilo získat jen od 2208 lidí a tito zákazníci už byli kontaktování a byla jim nabídnuta podpora.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama