reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AI Microsoftu trénuje na Ms. Pac-Man, dosáhla milionového skóre

15.6.2017, Jan Vítek, aktualita
AI Microsoftu trénuje na Ms. Pac-Man, dosáhla milionového skóre
Umělá inteligence se dá trénovat na lecčemž, třeba i na dlouhá desetiletí staré hře Ms. Pac-Man, kterou známe ještě z éry osmibitových počítačů. Dceřiná společnost Microsoftu Maluuba ukázala, že její AI dokáže dosáhnout nejvyššího možného skóre. 
Ms. Pac-Man se opět dostává do zpráv krátce poté, co Google v rámci aprílového šprýmování upravil mapy na cestičky, kde jsme si mohli se slečnou Pac-Manovou hrát. Nyní jde ale o něco jiného, a sice o trénování umělé inteligence společnosti Maluuba, která se řadí mezi společnosti patřící Microsoftu. To ale pouze krátce, neboť tento startup zabývající se hlubokým učením si Microsoft pořídil teprve letos. 
 
ms pacman
 
Maluuba pustila svou AI konkrétně na Ms. Pac-Man ve verzi pro Atari 2600, osmibitový počítač z konce sedmdesátých let, aby ukázala, že dokáže porazit i nejlepší lidské hráče, jimž se podařilo dosáhnout "sotva" několika set tisíc bodů (nejlepší skóre lidského hráče má být 266.330 bodů). AI firmy Maluuba byla schopna dosáhnout nejvyššího možného skóre, což je 999.990 bodů. 
 
Proč si ale Maluuba vybrala zrovna Ms. Pac-Man a ne prostě originálního Pac-Mana? Jednoduše proto, že tato hra byla navržena pro arkádové konzole v hernách, takže aby vydělávala, byla těžší než Pac-Man. A i když se zdá, že jde o relativně jednoduchou hru, kde je třeba mít především postřeh a rychle a správně se rozhodovat, dle Maluuby je cesta za absolutním skóre neuvěřitelně složitá a především nepředvídatelná. 
 
Právě proto si firma vybrala Ms. Pac-Man k tomu, aby otestovala svou AI založenou na tzv. reinforcement learning. Ta se učí stylem pokusů a omylů, aby zjistila, co funguje a co ne, a mohla tak zvolit optimální cestu k úspěchu. 
 
Taková umělá inteligence pak rozhodně nemusí jen porážet staré hry z osmibitů. Vytvoří základ, který se pak může aplikovat i v robotice nebo ve finančních modelech. V takovém případě ji mohou využít firmy, které potřebují vědět, na jaké zákazníky a kdy se mají zaměřit se svými produkty, aby měly co největší šanci na úspěch. 
reklama