reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Airbus A320 od British Airways patrně trefil dron při přistání na Heathrow

19.4.2016, Milan Šurkala, aktualita
Airbus A320 od British Airways patrně trefil dron při přistání na Heathrow
Je jen otázkou času, kdy kvůli nezodpovědnému pilotovi dronu spadne letadlo se stovkami lidí na palubě. Doposud se staly desítky případů těsných průletů, nicméně vypadá to, že na britském Heathrow už měli první kolizi.
Nezodpovědní piloti dronů se mohou stát obrovským bezpečnostním problémem. Přestože jsou vydány zákazy letů v blízkosti letišť, mnoho lidí toto nerespektuje. Jen v Británii v období od dubna do října 2015 zaznamenali 23 případů těsných průletů dronu kolem přistávajících letadel. V neděli 17. dubna 2016 se patrně stala dokonce první kolize dronu do přední části letadla dle hlášení pilota. Šlo o letadlo Airbus A320 společnosti British Airways BA727 z Ženevy do Londýna.
Dle slov pilota se náraz stal ve výšce zhruba 500 metrů nad povrchem. Metropolitní policie začala incident vyšetřovat, zatím ale nikoho nezatkla a nenašly se ani pozůstatky dronu. Letadlo přistálo v pořádku se všemi 132 pasažéry a 5 členy posádky. Samotné letadlo bylo v pořádku a mohlo později odletět na další cestu. Bohužel je jen otázkou času, kdy se podobnému nezodpovědnému pilotovi podaří dronem nešikovně trefit velké letadlo tak, že to bude mít na svědomí desítky, možná i stovky lidských životů. Je také pravděpodobné, že nastanou podstatně větší restrikce provozování dronů.

Zdroj: cnn.com, bbc.com, fstoppers.com
Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama