reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akcie AMD překonaly rekordní hodnotu

3.1.2020, Jan Vítek, aktualita
Akcie AMD překonaly rekordní hodnotu
Nejspíše v reakci na to, že AMD je na cestě stát se největším odběratelem 7nm čipů od firmy TSMC, stoupla cena akcií na historické maximum. Překonala tak i hodnotu ze začátku století, kdy AMD poprvé vážněji ohrozilo Intel. 
Čísla tak mluví jasně, akcie AMD mají aktuálně nejvyšší hodnotu v historii této firmy a ta dokázala překonat úspěšné roky 2000 a 2006, kdy akcie dokázaly překročit hranici 40 dolarů. Jde zvláště o úspěch v tomto roce, během nějž se hodnota akcií firmy zvýšila na dvouapůlnásobek. 
 
 
Dosavadní rekord byl 47,50 dolarů, a to z 21. června roku 2000 a nyní se už hodnota pohybuje nad 49 dolary a brzy nejspíše překročí hranici 50 dolarů. Jde jednak o dopad nástupu procesorů generace Zen 2, ale také nových pozitivních zpráv, dle nichž si AMD u TSMC zdvojnásobí odběr 7nm waferů, což může znamenat jen jedno: vyšší tržby i výdělek. Rovněž se objevují pozitivní zprávy o chystaných Zen 3, které by měla během příštího pondělí ještě stvrdit Lisa Su ve své prezentaci na úvod CES 2020. 
 
V roce 2000 dokázalo AMD přinést světu první 1GHz procesor x86, a to známý Athlon, který tehdy soupeřil ještě s architekturou Intel NetBurst. Ta se později ukázala být slepou uličkou, nicméně Intel přišel s procesory Core 2 a následně s Core, které postup AMD zastavily. To se dokázalo prosadit ještě s využitím svých procesorů Phenom a Opteron, ale pak už nastoupila architektura Bulldozer, která převálcovala leda samu sebe. Hodnota akcií AMD se propadla na minimum a v roce 2015 se pohybovala i pod dvěma dolary. 
 
Návrat AMD na výsluní nastal v roce 2016, kdy přišly první Zen a právě od tohoto roku jsou akcie na vzestupu, i když pochopitelně s menšími propady, a to především nástupem kryptokocoviny, která ale zamávala s mnoha firmami. Nyní už je dávno pryč a vypadá to, že nepůjde jen o další výkyv jako v letech 2000 a 2006, kdy si AMD jen krátce sáhlo na vrchol a pak zase následoval ostrý sešup. 
 
Nicméně kdo by si myslel, že akcie Intelu mají opačnou tendenci, ten by se velice mýlil. Právě naopak, nedávno překonaly hodnotu 60 dolarů a jsou na tom nejlépe právě od roku 2000. Ovšem na rozdíl od firmy AMD můžeme být více na pochybách, zda Intel dostojí svým slibům. 


reklama