reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akcie firmy Apple se potápí a táhnou s sebou i jiné

4.1.2019, Jan Vítek, aktualita
Akcie firmy Apple se potápí a táhnou s sebou i jiné
Druhá polovina minulého roku skutečně nebyla pro řadu technologických firem z tržního hlediska dobré období. Mezi nimi je i Apple, který nedávno ohlásil problémy s odbytem svých telefonů, ovšem jeho akcie klesají už dlouho. 
Apple se mohl ještě nedávno pochlubit, že se stal společností s tržní hodnotou přes jeden bilion dolarů, ovšem od začátku října už to byla jen cesta dolů, a to podobně, jako i v případě jiných firem které nás zajímají, jako NVIDIA či AMD. Z částky 232 dolarů za akcii se Apple dostal až na dnešních 142 dolarů. 
 
 
V závislosti na tom dostali zásah i jiné společnosti, které na kondici firmy Apple více či méně závisí, takže vývoj indexů Nasdaq či Dow Jones se zabarvil do červena. Opět se zde zmiňuje i dopad americko-čínské obchodní války, který v novém roce měl přinést 25% clo na hardware dovážený z Číny, což by pochopitelně muselo zásadně ovlivnit poptávku zákazníků. O tom se ale kupodivu v poslední době moc nemluví a že by se technologické magazíny předháněly v tom, co napíší o dopadu zvýšeného cla na apetit zákazníků, to se zatím vůbec nedá říci. 
 
Apple byl nucen ohlásit, že reálné tržby za aktuální období se nebudou pohybovat v rámci dřívějších předpokladů a nyní se očekávají tržby 84 miliard. Firma se však odvolává především na zpomalující ekonomiku, a to především v Číně. Ihned po tomto prohlášení z úst CEO firmy Apple spadly akcie o více než 8 procent a společně s tím také klesly akcie firem jako Qorvo Inc. (-9,05 %), Lumentum Holdings (-8,41 %), či Skyworks Solutions (-7,45 %). Ovlivněny byly dokonce i firmy, které s Apple v podstatě nemají nic společného, jako je NVIDIA (-5,18 %) a AMD (-7,33 %), ovšem v případě Intelu je pokles o 5,5 % ještě pochopitelný, neboť jde o technologického partnera Applu, který pro něj bude možná vyrábět i 5G modemy. 
 
Co se týče Evropských firem, ty také v některých případech nebyly ušetřeny. Největší zásah dostal AMS, rakouský výrobce čipů a dodavatel společnosti Apple, jehož akcie rázem spadly o 20 % a firma Dialog Semiconductors je na tom ve srovnání s AMS ještě dobře s poklesem o 9 %. Investoři jsou tak v této době nervózní, jak se stále více mluví o recesi, která samozřejmě nemusí brzy nastat. Ostatně pokud jde čistě o hodnotu akcií firmy Apple, zatím nenastalo nic jiného než návrat k hodnotě ze začátku roku 2018. Potíž je ta, že snadno může být ještě hůř. 
 
reklama