reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Akcie Tesly dostaly zásah poté, co se Musk vztekal na analytiky a investory

4.5.2018, Jan Vítek, aktualita
Akcie Tesly dostaly zásah poté, co se Musk vztekal na analytiky a investory
Elon Musk se sám svou reakcí přičinil o miliardový pokles hodnoty akcií společnosti Tesla. Podrážděně reagoval na dotazy analytiků i investorů a raději se začal bavit s YouTubery. To jen ukazuje, pod jakým tlakem nyní je.
Tesla se v poslední době dostává do zpráv především v negativním slova smyslu a vzhledem k velkému finančnímu propadu firmy, jaký vykázaly výsledky za její první letošní kvartál, se nelze divit napětí na obou stranách. Musk tak sám reagoval velice podrážděně na dotazy analytiků a investorů během konferenčního hovoru a odmítl je zodpovědět, aby se raději věnoval Youtuberům. Hodnota akcií v reakci na to zakrátko klesla o cca 30 dolarů. 
 
 
Elon Musk je znám jako muž, který sice neslibuje nemožné, ale je velice optimistický ohledně časových plánů. Nyní to vypadá, že to v případě vozů Model 3 poněkud přehnal a firma Tesla se obecně až příliš spolehla na celkovou automatizaci provozu, která způsobuje řadu problémů. Vedle toho byla Tesla obviněna z falšování dokumentace o zraněních zaměstnanců, aby si vylepšila svůj celkový záznam, obviňována je za smrt muže v Kalifornii, kterou měl způsobit její software AutoPilot a pro investory má význam především narůstající ztráta, která dosáhla v posledním kvartálu téměř 800 milionů dolarů. 
 
K tomu všemu nepřidá ani chování Elona Muska. Konference přitom začala v tomto ohledu slibně, když Musk slíbil, že ponechá větší prostor pro dotazy a pokusí se jich zodpovědět co možná nejvíce. Uvedl také, že Tesle se podařilo už tři týdny po sobě vyrobit přes 2000 Modelů 3 týdně, což sice neodpovídá plánovaným 2500 kusům, ale i tak to je oproti konci loňského roku velký pokrok. 
 
Když se lidé začali ptát, padaly otázky o produkčním plánu firmy Tesla nebo o tom, jak se zvýšená efektivita baterií projeví v celkové ceně za kWh, na což Musk reagoval, že jeho firma je ve své třídě nejlepší, ovšem ona tvoří svou třídu jen sama o sobě. Následovaly další dotazy a když došlo na to, jak snížení kapitálových výdajů na Model 3 ovlivní tyto vozy z hlediska baterií a produkce, Musk už to označil za nudnou a tupou otázku a požádal o další. 
 
Ten se věnoval rezervacím na Model 3 a jak se firmě Tesla je daří uspokojovat, na což už Musk zcela odmítl reagovat a prohlásil, že se radši bude věnovat YouTube, neboť takové otázky jej přímo ničí. Nedá se přitom říci, že by dostával nevhodné dotazy. Jde prostě o věci, které analytiky a investory přirozeně zajímají a Muska nyní zase evidentně dráždí. A ani není divu, neboť to vypadá, že se zamotal do vlastních sítí slibů. V předchozím roce totiž sliboval 5000 vozů Model 3 týdne. To se do konce roku nepodařilo splnit ani omylem. Letos v únoru zase bylo slíbeno to samé do konce března, což opět nenastalo a nyní se tento výhled posunul na konec července. Musk tak sám podstatně přispívá k aktuálně zhoršujícímu se mediálnímu obrazu firmy a co hůře, nyní řádně nakrknul i své investory. 
 


reklama