reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Aktualizace řízené AI dle Microsoftu snížily počet havárií PC

1.10.2019, Jan Vítek, aktualita
Aktualizace řízené AI dle Microsoftu snížily počet havárií PC
Microsoft tvrdí, že od té doby, co začal řídit proces aktualizace systémů Windows s využitím umělé inteligence, výrazně klesl počet havárií počítačů. Investice do tohoto systému se tak dle firmy vyplatila. 
Microsoft stejně jako řada jiných IT firem velice těžce investoval do umělé inteligence a strojového učení, i když navenek to na rozdíl od společností jako NVIDIA, Google či Facebook není moc znát. Microsoft už delší dobu využívá svou technologii strojového učení i pro řízení aktualizací systémů Windows 10. Záměr je zde prostý a sice určit, které sestavy by s danou aktualizací neměly mít problémy, aby Microsoft mohl nové verze rozšiřovat rychleji a s nižším rizikem. 
 
 
My přitom neustále slýcháme o tom, jak se při aktualizaci něco nepovedlo, jak se počítače uzamkly v neustálém koloběhu restartů, ztratily data, začaly mít problémy se zvukem nebo s dosud bezchybně fungujícím hardwarem.
 
Je ovšem pravda, že nemáme a nemůžeme mít celkový a relevantní přehled o tom, jak se vyvíjí problémy s aktualizacemi a zda se celkový počet potíží s aktualizacemi zvyšuje, snižuje a jak je to s jejich závažností. Takové informace může mít pouze sám Microsoft a i v jeho případě je jasné, že budou neúplné, neboť to by musel mít od svých uživatelů stoprocentní odezvu. 
 
Vedle toho nám musí být jasné i to, že žádná softwarová společnost nemá z hlediska zajištění kompatibility s hardwarem tak těžkou a složitou práci. Samotné Windows 10 už běží na 900 milionech zařízení a ta mají bezpočet různých konfigurací a kombinací hardwaru. Můžeme sice Microsoftu vyčítat, že rozpustil svou armádu testerů a nechal to vše na programátorech a odezvě Insiderů, nicméně problémy s laděním nových verzí by tu byly i tak. 
 
Microsoft začal využívat AI pro řízení aktualizací od verze Windows 10 1803, čili od jarní aktualizace předchozího roku. Systém měří šest statistických údajů týkajících se "kondice" PC a posuzuje možné dopady provedené aktualizace, což určí, na jaké systémy by se měly nové verze rozeslat co nejdříve a které mají počkat. 
 
 
Microsoft k tomu zveřejnil poměrně ledabylé grafy, které prostě ukazují, že díky strojovému učení nastalo zlepšení v případě počtu nucených odinstalací aktualizovaných verzí, havárií jádra nebo problémů s ovladači. 
 
Firma také prozradila, že původních šest údajů pro posouzení kondice se v případě Windows 10 1903 rozšířilo na 35. Tento systém ale nemůže být všemocný a nedokáže zabránit tomu, že se projeví chyby, s nimiž se nepočítalo. Jde pouze o to, že systém minimalizuje riziko s ohledem na známé potíže
 


reklama