reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alexa o Vánocích nefungovala kvůli přetíženým serverům Amazonu

26.12.2018, Jáchym Šlik, aktualita
Alexa o Vánocích nefungovala kvůli přetíženým serverům Amazonu
Amazon během vánočních svátků zažil nepříjemné chvilky, neboť jeho servery byly přetíženy i kvůli velkému množství nově aktivovaných reproduktorů Echo. Problémy hlásili hlavně evropští uživatelé. Doplněno o vyjádření Amazonu.
Doplněno 27. 12. 2017: Amazon potvrdil, že se v úterý ráno potýkal s výpadkem služeb a ujistil uživatele, že nyní už by vše zase mělo normálně fungovat. „Včera ráno [25. 12. 2018] jsme měli krátkou dobu problém, který přerušovaně ovlivňoval možnost uživatelů Alexy komunikovat se službou. Služba Alexa nyní funguje normálně,“ napsal mluvčí Amazonu webu Techradar.com.
 
Původní článek: Chytré reproduktory Amazon Echo se v mnoha zemích staly velmi populárním dárkem pod vánočním stromečkem, a to i díky zajímavým předvánočním slevám. Někteří noví i stávající uživatelé ovšem byli nemile překvapeni, neboť hlasová asistentka Alexa přestala fungovat. Na problém si lidé stěžovali třeba na sociální síti Twitter, přičemž největší výpadky služba zažívala 25. prosince dopoledne. Zatímco USA byly nejspíš postiženy jen okrajově, nejvíce se problém projevil ve Velké Británii a dalších evropských zemích včetně Německa. Potvrdily to i stránky jako Downdetector, které umožňují uživatelům ověřit, zda je web či služba nefunkční pro více návštěvníků.
 
 
Připomeňme, že Britové si rozbalují dárky až ráno po Štědrém dnu, čímž se vysvětluje i důvod, proč měla Alexa problémy právě v tento čas. Během krátké doby byl nejspíš aktivován obrovský počet reproduktorů Echo, což způsobilo problémy na serverech Amazonu. K tomu navíc musíme přičíst i zvýšenou frekvenci používání od stávajících uživatelů, kteří mohli chytrý reproduktor během Vánoc používat třeba k přehrávání koled nebo ovládání chytré domácnosti. Právě uživatelé,  kteří mají Alexu napojenou na chytré žárovky, termostaty či jiné spotřebiče mohli zažít nepříjemné chvilky.
V době největšího přetížení se Alexa nemohla připojit k internetu nebo odpověděla, že požadavek nelze splnit. Nefunkční byla také mobilní aplikace. Nefungovaly přitom ani zdánlivě banální požadavky, jako je nastavení časovače při vaření nebo vyhledání vánočního receptu. V tuto chvíli už by Alexa zase měla fungovat bez výraznějších problémů. Tento případ ovšem dokazuje, spoléhat se doma pouze na chytré vychytávky nemusí být dobrý nápad, neboť stačí málo a celý systém spadne. Nezbývá než doufat, že na příští vánoce se Amazon lépe připraví.
 
Máte doma chytrý reproduktor Amazon Echo? A setkali jste se během Vánoc s výpadky asistentky Alexa?
 


reklama