reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Alienware Area 51: Threadripper v testech

9.8.2017, Jan Vítek, aktualita
Alienware Area 51: Threadripper v testech
Už zítra AMD vypustí na trh až 16jádrové procesory Threadripper, zatímco ty už se dostaly do herních počítačů Dell Alienware Area 51. Server HotHardware si jeden takový už mohl vyzkoušet a porovnat jejich procesor s jeho přímým konkurentem.
Už od zítřka bude mít 1000dolarový procesor Intel Core i9-7900X s 10 jádry novou konkurenci v naprosto stejné ceně, a to model Ryzen Threadripper 1950X se 16 jádry. 
 
Tento procesor od AMD si již našel cestu do počítačů Alienware Area-51 Threadripper Edition firmy Dell, což už je několik dní dobře známý fakt. Řada hardwarových serverů si ale nic moc nedělá z informačních embarg společností, což je celkem pochopitelné zvláště v těch případech, kdy získají hardware k testování od někoho jiného, než od firem, které stanovují ona embarga. To bude i tento případ, neboť se netestuje jen procesor Threadripper 1950X, ale celý počítač. 
 
 
My se tak už můžeme podívat na první testy tohoto procesoru, který byl na HotHardware srovnán právě s aktuálním desetijádrem Core i9-7900X i starším Core i7-6950X. Jak dopadl?
 
 
Hned v testu Cinebench R15 vidíme, že Core i9-7900X na Threadripper 1950X ani zdaleka nemá, což jen potvrzuje další test, který jsme si uvedli v dnešním článku o přetaktování procesoru 1950X.
 
 
Pak tu máme další test v Blenderu 2.78b, kde jde také o rendering a je to velice podobné jako v případě Cinebench. Dále se můžeme v testu podívat na výsledky 3DMarku, ale my si uvedeme spíše výsledky reálného herního testu, a to hry Rise of the Tomb Raider, kde je Threadripperu výhoda ve vyšším počtu jader celkem zbytečná a naopak vedou Core díky vyšším turbo taktům. Ovšem že by byl rozdíl propastný, o tom se nedá mluvit, i když minimální FPS by AMD mohlo mít lepší. 
 
 
Nakonec si uvedeme screenshot z HWiNFO64, který zachycuje stav procesoru při maximálním vytížení právě pomocí Blenderu. 
 
 
Hodnota Tctl na 93,5 °C vypadá jako nebezpečně vysoká, ovšem jde o teplotu s ofsetem + 27 °C, takže opravdová teplota je pouze 66,5 °C, a to je hluboko v normě.
 
Zatím jde jen o předběžný test, kterému ale už můžeme věřit, a tak se ukazuje, že AMD s Threadrippery rozhodně nešláplo vedle a my můžeme čekat, jaká bude reakce Intelu, pokud vůbec nějaká bude. 
 
Zdroj: HotHardware
reklama