reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AllJoyn: tajná zbraň Microsoftu pro IoT ve Windows 10

7.6.2015, Michal Hala, aktualita
AllJoyn: tajná zbraň Microsoftu pro IoT ve Windows 10
Nemluví se o tom často, vlastně skoro vůbec. Windows 10 budou podporovat protokol AllJoyn, který umožňuje zařízením v rámci IoT vzájemně komunikovat. Mobil, tablet, notebook či desktop s Windows 10 se tak může stát centrem chytrého domova.
AllJoyn je protokol nebo se dá říci obecný jazyk, kterým mohou vzájemně komunikovat zařízení v rámci IoT (internetu věcí). Původně ho vyvinul Qualcomm, ale posléze ho uvolnil jako open-source. Kolem protokolu vzniklo seskupení AllSeen Alliance, jehož členy jsou Sony, LG, Sharp, Panasonic, Sears, Electorlux, Cisco, HTC, Silicon Image, TP-Link, Canary, Two Bulls, doubleTwist, FON, Harman, HTC, LIFX, Liteon, Muzzley, Sproutling, Wilocity a mnoho dalších. Samozřejmě včetně Microsoftu.


Logo Allsen Alliance


Rozhodně nejde o jedinou iniciativu na poli internetu věcí, ale jde určitě o iniciativu významnou. A Microsoft teď ve Windows 10 protokol AllJoyn podporuje. To znamená, že mobil, phablet, malý či velký tablet, konvertibilní či klasický notebook, desktop, Xbox či cokoli dalšího se prostřednictvím tohoto protokolu dokáže spojit s kompatibilními zařízeními, sdílet s nimi data a příkazy a ovládat je. Windows 10 tak v sobě mají potenciál stát se centrem (chcete-li mozkem) chytrého domova.

Jistě, není tu jenom AllJoyn a Microsoft, je tu například Apple s HomeKitem a Google s Brillem. Ale třeba HomeKit vyžaduje speciální čip v zařízení, což zvyšuje náklady. A Brillo vlastně ještě není pořádně venku. Těžko soudit, jak to celé dopadne, ale vypadá to, že tentokrát má Microsoft slušně našlápnuto. Zvolit široce podporovaný open-source protokol byl možná ten nejrozumnější tah, co mohl Redmond udělat.

A podpora AllJoynu navíc může být pro některé uživatele předchozích verzí jedním z důvodů k upgradu na Windows 10.

Zdroj: WinBeta
reklama