reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon chce brzy začít stavět satelitní internetovou síť

5.4.2019, Jan Vítek, aktualita
Amazon chce brzy začít stavět satelitní internetovou síť
Server Geekwire spatřil dokumenty zpracovávané organizací International Telecommunications Union, které ukazují na záměr firmy Amazon vypustit do vesmíru celkem 3236 satelitů, jež budou tvořit téměř celoplanetární síť. 
Vypadá to, že mezi poskytovatele připojení k Internetu pomocí sítě satelitů se chce zařadit také firma Amazon. Ostatně její majitel Jeff Bezos vlastní rovněž společnost Blue Origin, takže má k takovému podniku velice blízko. Mluvit budeme přitom o projektu Kuiper, který vypadá jako přímý soupeř pro službu Starlink společnosti SpaceX. 
 
 
Společnost Amazon dosud své plány oficiálně nepředstavila, a tak víme pouze to, co bylo z dokumentů vyšťouráno serverem Geekwire. Ty popisují síť z celkem 3236 satelitů na nízké orbitě, které budou obíhat Zemi ve třech hladinách. Jednak to bude 784 satelitů ve výšce 590 km, 1296 satelitů ve výšce 610 km a zbylých 1156 bude opět o 20 km výš. Všechny pak mají obíhat zeměkouli mezi 56° severní a jižní šířky. To znamená, že naše republika by se do této oblasti ještě vešla, ale takové Dánsko nebo Skotsko už by pokryto asi nebylo. Nicméně do zvolené oblasti i tak spadá přibližně 95 procent celosvětové populace. 
 
Není však jasné, kolika lidem by projekt Kuiper ve skutečnosti mohl sloužit a jak bude vůbec technicky zajištěn přístup do této sítě. Přímá komunikace zákazníka se satelity by zajistila naprosto volný přístup, ale můžeme očekávat, že potřebné zařízení by bylo velice drahé. Vedle toho se mohou využít pozemní stanice, které zákazníkům poslouží jako vstupní brána, ale ti pak budou mít logicky přístup jen tam, kde dané stanice vyrostou. Zatím se také nic nedozvíme o tom, jaké by mělo být zpoždění při komunikaci přes takovou síť. 
 
Otázka také je, jaké rakety by měly satelity Amazonu vynášet do vesmíru. Společnost Blue Origin plánuje do něj brzy vynášet turisty, takže satelity by mohla také, i když to bude záviset na schopnostech raket, velikosti a hmotnosti samotných satelitů i ceně. 
 
Zástupce firmy Amazon dosud na přímý dotaz jen potvrdil, že projekt Kuiper skutečně existuje a že cílem firmy je poskytnout rychlé internetové připojení s nízkým zpožděním, a to především v oblastech, kde je málo jiných možností, nebo vůbec žádné. Vypadá to však, že Amazon svůj projekt přece jen spustí později než SpaceX, které navíc plánuje do vesmíru dostat více než deset tisíc internetových satelitů, a to v nižších hladinách, což znamená i nižší zpoždění. 
 


reklama