reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon dle interních dokumentů kopíruje produkty a manipuluje s vyhledávačem

19.10.2021, Jan Vítek, aktualita
Amazon dle interních dokumentů kopíruje produkty a manipuluje s vyhledávačem
Průzkum agentury Reuters, která měla k dispozici tisíce interních dokumentů Amazonu, ukazuje na zajímavé praktiky, které se týkají kopírování úspěšných produktů jiných firem a způsobu prodeje vzniklých kopií. 
Dle dokumentů, které má k dispozici Reuters, je celá věc prostá. Amazon měl prostě sledovat, které z prodávaných produktů jsou úspěšné a některé se pak rozhodl okopírovat. Poté ovšem zároveň upravil vlastní vyhledávací engine tak, aby ten přednostně nabízel ke koupi právě okopírované produkty, což se dá označit přinejmenším jako nečestné a nesportovní. 
 
 
Dle zdroje jde konkrétně o tým z Amazon India spravující značky jako Amazon Essentials, Amazon Elements či jiné. Ten měl využít prodejní data z Amazon.in pro identifikaci populárních produktů, které prostřednictvím Amazonu prodávají jiné společnosti a poté je nechal okopírovat. 
 
Například šlo o nejlépe prodávané košile od indické značky John Miller, přičemž tyto "vzory" pak Amazon ve svých interních dokumentech označuje jako referenční produkty či měřítka. Do výroby jsou také často zapojeny právě ty firmy, které vyrábí i samotné původní produkty pro značku, již Amazon kopíruje. 
 
Manipulace s vyhledávacím enginem je dle Reuters součástí tajné strategie Amazonu, o níž jsou vysocí manažeři pochopitelně informováni, ovšem samotný Amazon tato nařčení už stačil odmítnout jako "věcně nesprávná a nepodložená". Firma také uvádí, že výsledky vyhledávání nijak neovlivňuje ve svůj prospěch, nicméně o manipulaci s vyhledávacím enginem psal před dvěma roky již The Wall Street Journal a i tehdy šlo o to, aby byly přednostně nabízeny produkty samotného Amazonu. Ostatně těžko lze očekávat naprosto nestranné nastavení vyhledávače mocné firmy, která jej provozuje na své dominantní prodejní platformě, na níž nabízí i vlastní zboží. 
 
Praktiky Amazonu ohledně jeho privátních značek už čtyři roky zkoumá i americká Federální obchodní komise a obdobný případ také zrovna nyní projednává Evropská komise, dle níž Amazon využívá svůj nesporný vliv v rámci své platformy k tomu, aby neférově konkuroval malým výrobcům. Jde v podstatě o to samé, čili Amazon dle obvinění kopíruje populární zboží, které pak nabízí sám za nižší ceny. Malé firmy přitom chtějí využít notoricky známou platformu Amazonu právě k tomu, aby mohly lépe oslovit více zákazníků, ale nakonec si tím mohou samy uškodit. 
 
My uvidíme, zda něco ovlivní právě investigace agentury Reuters a ony zmíněné tisíce interních dokumentů, které se náhle objevily. Zatím se objevila zpráva BBC, dle níž se již v USA uvažuje o zahájení trestního vyšetřování firmy Amazon s tím, že Jeff Bezos dle amerických zákonodárců před Kongresem nejspíše lhal.


reklama