reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon Graviton píše historii jako první ARMová platforma v cloudu

29.11.2018, Jan Vítek, aktualita
Amazon Graviton píše historii jako první ARMová platforma v cloudu
Společnost Amazon si upravila procesory ARM dle vlastních potřeb a vytvořila Graviton pro své AWS (Amazon Web Services). Uvádí přitom, že výsledné instance budou nedostižitelně levnější než ty, které jsou založeny na CPU Intel či AMD. 
Amazon sám nedávno ohlásil, že využije pro své Amazon Web Services (AWS) i procesory AMD EPYC a pochopitelně provozuje i Xeony od Intelu. Nyní ale sází také na vlastnoručně upravené procesory ARM, které se uplatní v nových instancích A1. Jde o procesory Amazon Graviton, o nichž už byla řeč, kterou si nyní trošku rozvedeme.
 
Není divu, že jde opět o výsledek práce izraelské firmy Annapurna Labs, kterou Amazon dříve akvizoval a jejíž čipy najdeme třeba v NAS firmy QNAP. Dle firmy budou Graviton výtečné především pro takovou zátěž, kterou lze rozprostřít napříč skupinou menších instancí, což platí třeba pro webové servery či různá vývojářská prostředí. 
 
 
Procesory Graviton jsou založeny na jádrech Cortex-A72 s maximálním taktem 2,3 GHz. Dle viceprezidenta pro AWS Jamese Hamiltona výsledné instance A1 nabízí až o 45 procent nižší náklady v porovnání se 170 dalšími instancemi, které AWS podporuje. Jde třeba o Intel z1d s procesory Intel na taktu 4 GHz, P3 s GPU NVIDIA Tesla V100 nebo nové M5a a R5a s procesory AMD EPYC. 
 
ceny instancí A1 založených na Gravitonech
 
Instance A1 s procesory Graviton budou rozděleny na pět typů počínaje jedním jádrem se 2 GB paměti až po 16 jader se 32 GB paměti. Co se týče samotných procesorů, není zrovna jasné, jaké úpravy na nich Amazon provedl. Známo je, že jde o SoC se 16 jádry uspořádaných ve skupinách po 4, které sdílejí 2 MB L2 cache. Každé jádro pak má k dispozici 32 kB datové L1 cache a 48 kB instrukční L1, což je pro Cortex-A72 standard. Dle serveru The Register se výkon těchto procesorů v porovnání s konkurencí značně mění dle způsobu zátěže a v některých případech se 16 jader Gravitonu nedokázalo vyrovnat ani pěti jádrům v procesoru Xeon E5-2697v4, což je starý Broadwell. 
 
Amazon - Annapurna Labs Graviton
 
A jak poukazuje server Extremetech, Amazon už před lety pracoval na ARMových serverech s firmou AMD v rámci projektu Skybridge. AMD však nedokázalo splnit požadavky na výkon, které si v Amazonu stanovili a projekt byl náhle zrušen. AMD však přesto s dvouletým zpožděním v roce 2016 přišlo s procesorem Opteron A1100 založeném na Cortex-A57, přičemž dané zpoždění mělo nastat kvůli tomu, že pro dané procesory nebyla připravena serverová infrastruktura, i když to samozřejmě mohly být především problémy s vývojem A1100. O těchto procesorech jsme ostatně slyšeli nejdříve právě v roce 2014 a pak naposledy v roce 2016. Čili AMD je před dvěma lety konečně dokázalo dostat na trh, ale poté se po nich ihned slehla zem a my si o nich opět čteme až nyní, čili opět po dvou letech. To se ale už situace v AMD opět značně změnila a to opět sází na serverové procesory x86 a s Gravitony nemá nic společného. 
 
 
Po ukončení spolupráce s AMD si Amazon koupil právě firmu Annapurna Labs, s jejímž produktem jsme se setkali třeba v testu QNAP TS-531P, a začal se starat sám o vývoj potřebných procesorů. Nyní Amazon tedy přišel s Gravitonem a to představuje první obecně známý případ, kdy byly procesory ARM nasazeny v cloudových serverech. Právě proto je tato zpráva důležitá, neboť konečně tu máme hmatatelný příklad nasazení ARM v cloudu, o čemž se mluvilo už velice dlouho.
 


reklama