reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD hodnotí předchozí rok a zaznamenává 28% pokles v tržbách

20.1.2016, Jan Vítek, aktualita
AMD hodnotí předchozí rok a zaznamenává 28% pokles v tržbách
Společnost AMD vydala zprávu o svých tržbách za celý poslední rok, které potvrdily, že její kondice v této době není dobrá, ale to není žádné překvapení. Firma v uplynulém roce zaznamenala velice výrazný 28% pokles v tržbách.
Problémy firmy AMD nepramení pouze z toho, že musí bojovat na dvou frontách proti Intelu a NVIDII, ale také z toho, že velice spoléhá na trh s PC, jenž se v posledních letech také zmenšuje. No a když k tomu přičteme aktuální stav produktů firmy AMD, a to především tedy procesorů a APU x86, je jasné, že se to musí podepsat na celkové finanční kondici firmy. Celkový 28% pokles v tržbách za celý rok tak představuje částku 3,99 miliardy USD, na niž se AMD dostalo z předchozích 5,5 miliard za rok 2014.





V posledním čtvrtletí roku 2015 AMD zaznamenalo 10% pokles tržeb v porovnání s třetím kvartálem. Utržilo tak 958 milionů dolarů oproti 1,06 miliardy. Dobrá zpráva ale je, že ztráta firmy z třetího kvartálu se neprohloubila, naopak se citelně snížila a také klesla hodnota zboží na skladě. Celkový dluh firmy se tak zvýšil pouze o 2 miliony dolarů, ovšem za celý rok činí ztráta firmy 481 milionů dolarů, přičemž o rok dříve to bylo 155 milionů.





AMD může být spokojeno se svým segmentem Computing and graphics, který vykázal tržby 470 milionů za poslední kvartál, což představuje 11% nárůst. Podepsala se na tom prý především APU generace Carrizo a dokonce i procesory FX se prodávaly dobře. Firmu ke dnu táhl sektor Enterprise, Embedded and Semi-Custom, jenž vykázal tržby 488 milionů, což je 23% pokles. Důvodem prý byla nižší poptávka po serverových procesorech a také méně financí z konzolí.

Nyní tedy čekáme na to, až AMD představí hlavní produkty chystané pro tento rok, tedy GPU Polaris a CPU Zen. Ovšem je velice znát zvýšená aktivita, a to především nové divize Radeon Technologies Group, která dostala na trh nové karty Radeon R9 380X, pro něž NVIDIA zatím nemá v dané cenové hladině vhodnou konkurenci a zmínit musíme také nové ovladače Crimson. Vedle toho AMD už konečně dostalo na trh Opteron A1100 “Seattle” SOC, jeho první serverové procesory založené na ARM. Je také znát celková změna přístupu firmy a lepší komunikace směrem k odborné veřejnosti. AMD prostě chce, aby se o jeho produktech diskutovalo.





Lisa Su je stále optimistická, ovšem i tak předpokládá, že tržby budou dále mezikvartálně klesat, a to dokonce o 14 procent. Za první kvartál tohoto roku by tedy AMD mělo utržit pouze kolem 824 milionů dolarů. Podepsat se na tom mají opět herní konzole a také nepříznivá situace na čínském trhu. Nicméně výhled na celý rok 2016 už je daleko lepší a očekává se celkový růst tržeb právě díky nástupu Polarisu, Zenu, nových profesionálních karet FirePro a serverových Opteronů. Zen tedy nejdříve přijde v podobě desktopových procesorů a až poté se dostane na serverový trh, přičemž AMD si od toho slibuje, že si vezme část serverového trhu od Intelu zpět. Tento rok tak má být pouze začátek a Zen naplno udeří až v tom příštím, kdy už bude nejen v procesorech FX, ale také v APU či Opteronech a stejně tak čipy Polaris nebudou pouze v herních grafikách, ale také v systémech HPC a datových centrech.

Zdroj: TZ AMD
reklama