reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál

3.8.2016, Jan Vítek, recenze
QNAP TS-531P: pětidiskový univerzál
Dnes se podíváme na pětidiskový NAS QNAP TS-531P, který přichází vybavený čtyřjádrovým procesorem od Annapurna Labs a širokými možnostmi pro rozšíření. Jde tak o NAS určený už náročnějším zákazníkům i menším firmám.
QNAP TS-531P je jako pětidiskový NAS určený především pro menší firmy, nebo opravdu náročné uživatele, kteří se mohou těšit i na jeho rozšiřitelnost. Ta se týká nejen čtyř základních 1Gb/s ethernetových rozhraní, které můžeme obohatit kartou s dalšími dvěma 10Gb/s Ethernety, ale také celkové kapacity. Využít totiž můžeme rozšiřující jednotky QNAP UX-800P, díky nimž půjde najednou využít až 21 pevných disků. Na druhou stranu tento NAS není samostatné multimediální zařízení v tom smyslu, že na ně pouze přímo připojíme zobrazovací a ozvučovací techniku a využijeme je jako multimediální základnu. Tou může být samozřejmě také, ale pouze v roli úložiště dat pro streamování multimédií přes web. Samotný QNAP tento NAS doporučuje pro zálohování a obnovení dat, soukromý cloud či pro ukládání dat pro virtualizaci.


- klikněte pro zvětšení -

Tento NAS je také sám o sobě rozšiřitelný, pokud jde o jeho operační paměť. QNAP jako obvykle nabízí dvě verze se 2GB a 8 GB RAM, přičemž my ale můžeme do něj nainstalovat ve dvou modulech celkem až 16 GB RAM. Ze specifikací přitom vyplývá, že 8GB verze je vybavena ne dvěma 4GB moduly, ale jedním 8GB, takže upgrade v tomto případě možný, aniž byste se museli již nainstalované paměti zbavovat.



TS-531P přicestoval v jednoduché krabici, na níž nás zaujme také informace o podporovaném 10Gb/s Ethernetu, výkonu, škálovatelnosti a možnosti rozšířit paměť až na 16 GB. O multimediální NAS ale už nejde, neboť tu nenajdeme ani HDMI port, takže nepůjde k tomuto NAS přímo připojit zobrazovací zařízení.

Model
QNAP TS-531P (2 GB)
Procesor
Annapurna Labs Alpine AL-314
čtyřjádrový
1,4 GHz Cortex-A15
Paměť
2 GB DDR3 RAM (DDR3L-1600), max. 16 GB
512 MB Flash
Podpora HDD
5x 2,5" / 3,5" SATA HDD/SSD
LAN
4x Gigabit RJ-45 Ethernet
rozšiřitelný o 2x 10Gb/s Ethernet
USB, apod.
1x přední USB 3.0
2x zadní USB 3.0
servisní port
rozšiřující slot PCI Express 2.0 x4
otvor pro zámky Kensington
eSATA
-
LED kontrolky
HDD 1-5, Status, LAN, USB
Rozměry
235 x 211 x 185 mm
Hmotnost bez disků
4,4 kg
Spotřeba
uspané disky: 17,1 W
5 disků v provozu: 29,3 W
Chlazení a hlučnost
120mm ventilátor
22,4 dBA
Operační systém
QTS 4.2
Souborový systém
Interní HDD: EXT4
Externí HDD: EXT3, EXT4, NTFS, FAT32, HFS+

Mozkem QNAP TS-531P není procesor typu x86, ale moderní ARM Cortex-A15, a to konkrétně čtyřjádrový a 1,4GHz Annapurna Labs Alpine AL-314 s hardwarovou podporou šifrování a vlastní jednotkou FPU pro výpočty v plovoucí řadové čárce. Procesory této firmy využívají mimochodem také NAS firmy Synology a jiných.

Paměť jsme již řešili, stejně jako nabídku síťových rozhraní, která umožňuje tento NAS zapojit do čtyř různých sítí a k tomu je ještě připraven rozšiřující slot pro karty s rozhraním PCI Express 2.0 x4. Vedle toho už tu najdeme k našemu využití celkem tři porty USB 3.0, z toho jeden vepředu u tlačítka pro rychlé zálohování. Se základní nabídkou čtyř portů RJ-45 lze využít následující režimy: Balance-rr (Round-Robin), Active Backup, Balance XOR, Broadcast, IEEE 802.3ad, Balance-tlb (adaptivní vyvažování přenosové zátěže) a Balance-alb (adaptivní vyvažování zátěže).

Zaujme nás také údaj o spotřebě, kde je pozoruhodně malý rozdíl mezi provozem s vypnutými a zapnutými disky. To si ostatně sami ověříme. Co se týče hlučnosti, lze očekávat, že ta bude díky 120mm ventilátoru s řízenými otáčkami nízká a zbytek bude záležet na pevných discích.


Zpracování NAS


QNAP TS-531P má naprosto klasické provedení s předními šuplíky a mohlo by se zdát, že za hladkým černým panelem nad nimi se skrývá LCD panel, kde se dočteme o aktuálním stavu serveru a informace o síti, apod. Taková věc je ale vyhrazena pro dražší modely z vyšších kategorií, které budou pracovat spíše ve více kusech pohromadě. Tento je ale určen jako solitér do firem a domácností, takže absenci displeje vůbec nemusme oplakávat.

Fyzické provedení je jinak příkladné. Přední panel je pochopitelně z plastu, ale zbytek je kovový včetně krytu ve tvaru U. Každý šuplík má hned nad sebou umístěnou LED kontrolku a pak tu jsou tři další indikující stav celého serveru a pak práci USB rozhraní a sítě LAN. Nakonec máme v předním panelu hlavní vypínač a pak tlačítko COPY pro rychlé zálohování obklopující přední port USB 3.0.


- klikněte pro zvětšení -

V zadní části se nachází především výdech 120mm ventilátoru, nad nímž je ještě jeden malý, ale ten patří integrovanému zdroji. Zde tak nebudeme hledat místo pro "cihličku", čili externí zdroj. Postačí přímo do serveru zapojit napájecí eurokabel. Dále se našlo místo pro záslepku nízké rozšiřující karty pro rozhraní PCI Express 2.0 x4, kterou právě můžeme využít pro rozšíření konektivity o dva 10Gb/s ethernetové porty. To tedy alespoň dle specifikací, přičemž QNAP ale na svých stránkách odkazuje pouze na jednu přídavnou kartu, a to LAN-10G1SR-D, která má jen jeden 10Gb/s port. Základní výbava čítá čtyři gigabitové ethernetové porty, pak ještě dva USB 3.0 a nakonec tu nejdeme kulatý servisní port, tlačítko pro reset a nakonec otvor pro zámky Kensington.


- klikněte pro zvětšení -

O tlumení vibrací se starají čtyři plastové nožky vystlané měkkou gumou, které svou práci odvádějí celkem dobře.



Dovnitř se dostaneme snadno a rychle odstraněním třech zadních šroubků a vysunutím krycího panelu, který nám odhalí celý interiér. Výrobce nám pochopitelně neklade žádné překážky jako nalepovací pečetě, neboť máme dovoleno si sami osadit NAS novou kartou a také vyměnit/doplnit paměti.


- klikněte pro zvětšení -

Naše verze byla vybavena základními 2 GB operační paměti DDR3-1600 v modulu SO-DIMM od společnosti Transcend. Jde tak o běžné paměti, takže by měly fungovat snad všechny srovnatelné moduly, které lze zakoupit. Společnost QNAP mezi kompatibilními zařízeními moduly RAM ani nezmiňuje.


- klikněte pro zvětšení -


Příslušenství


Dodávané příslušenství je naprosto postačující. Máme tu jednak prostý napájecí eurokabel, pak dva kratší ethernetové kabely, stručný manuál a nakonec dvě sady šroubků pro instalaci úložných zařízení. To je vše.

reklama