reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon možná brzy představí domácího robota

24.4.2018, Jan Vítek, aktualita
Amazon možná brzy představí domácího robota
O tom, že v našich domácnostech budou za chvíli úklidu, vaření, praní a jiným méně či více nemilovaným pracem vládnout roboti, se mluví už dlouho. Amazon by ale už letos mohl zkusit tuto revoluci odstartovat. 
A proč by se to ostatně už nemohlo stát, když roboti nám začínají brát práci i v našich zaměstnáních, i když je samozřejmě zatím nepředstavitelné, že bychom si mohli letos od Amazonu pořídit rovnou celého "sanitárního droida", pro nějž bude přímo potěšením strávit sobotní večer skládáním prádla. Dle dostupných zpráv se robot chystá v rámci projektu Vesta, což je příhodný název po římské bohyni domácího krbu. Na starost má tento projekt hardwarová divize Lab126, která má na svědomí také reproduktory Echo, tablety Fire nebo Fire Phone. 
 
 
Nelze se divit, že zatím vůbec není jasné, co by takový robot od Amazonu měl vůbec dělat. Dle nezaručených zpráv by měl být schopen se orientovat v prostoru s podobnou jistotou jako dnešní autonomní vozidla v běžném provozu, takže přejet se nás bude snažit jen občas. Bude tak schopen se navigovat po domácnosti a vyhýbat se překážkám. 
 
Dle agentury Bloomberg by to měl být v podstatě malý nohsled, který by se dal označit za mobilní chytré zařízení Alexa, ale když se nad tím zamyslíme, proč by někdo k takové věci potřeboval rovnou celého robota, který se mu bude držet za zádí? Je zřejmé, že by takový robot toho měl umět daleko více, než aby to byl jen chytrý reproduktor na kolečkách. 
 
Důkazy o probíhajícím vývoji můžeme vidět ve starších nabídkách Amazonu na inženýrské pracovní pozice. Firma hledala experty na počítačové zachytávání obrazu, senzory a obecnou robotiku. Navíc také už má také svou pobočku Amazon Robotics vyvíjející třeba stroje, které jsou schopny zvedat objekty a manipulovat s nimi. To je ale spíše průmyslová robotika, zatímco Lab126 mají nabídnout produkt pro běžné spotřebitele. 
 
 
Asi ještě nepůjde o opravdového a masově rozšířeného robota pro "obecné nasazení". Jak server Extremetech připomíná, už v 80. letech byl za 1500 dolarů k dispozici robot Hero, který dokázal jezdit kolem a používat syntézu řečit. Levnější TOPO ze stejné éry mohl sloužit k převážení malých předmětů a roli kamaráda zase převzal daleko modernější Asus Zenbo. Dá se tak říci, že dosud nejužitečnějšími domácími mechanoidy jsou robotizované domácí vysavače nebo jejich příbuzní pohybující se po trávníku.
 
Zdroj: Extremetech 


reklama