reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Amazon se soustředí na nezbytné zboží a dodávky hardwaru váznou

2.4.2020, Jan Vítek, aktualita
Amazon se soustředí na nezbytné zboží a dodávky hardwaru váznou
Amazon už dříve avizoval, že přinejmenším do 5. dubna bude při naskladňování a odesílání zboží upřednostňovat to, co lidé v dnešní době nezbytně potřebují a do toho patří třeba i toaletní papír. Hardware má menší prioritu, což trápí nejen výrobce.
Zvláště Američané si zvykli nakupovat hardware především na Amazonu, který se stal klíčovým prodejcem, a tak bylo zřejmé, že jeho rozhodnutí přednostně dodávat nezbytné či pro život důležité zboží bude mít své dopady. Hardware by tak na prodej stále byl, ale jeho dodávky pro koncové zákazníky se zpožďují, a přitom je o počítače zájem ze strany těch lidí, kteří jsou nyní nuceni pracovat doma. 
 
 
Společnosti jako NVIDIA tak hlásí, že lidé mají o notebooky, desktopy i pracovní stanice vyšší zájem než obvykle, jenomže pokud by si je chtěli objednat na Amazonu, musí počítat s cca třítýdenní dodací lhůtou, což je pochopitelně těžko akceptovatelné pro někoho, kdo potřebuje nový počítač pro práci pokud možno hned.
 
Celou věc navíc komplikuje i ten fakt, že Amazon samotný dosud ani nezveřejnil seznam toho zboží, které má aktuálně prioritu. Kvůli tomu se značně liší i dodací lhůty různých verzí stejného zboží, takže i některé notebooky či grafické karty mohou dorazit během několika dní, ale jiné až za týdny, což tak zákazníkům ještě více ztěžuje výběr. 
 
Dále tu máme jeden zdánlivě paradoxní problém týkající se letecké přepravy. Jak dobře víme, většina dopravních letadel jen nečinně stojí na zemi, ale přesto se zvedá cena letecké přepravy zboží kvůli přepravě zdravotnických potřeb. Cena se tak během posledních dní více než zdvojnásobila a mění se z hodiny na hodinu. Běžně se přitom pro přepravu kvůli nízké ceně využívá nákladový prostor běžných pasažérských letů, ovšem společnosti jako American Airlines a Korean Air Lines nyní moc lidí nepřepravují, a tak svá letadla využívají pro charterovou nákladní přepravu, která je obecně dražší a právě její cena navíc roste. 
 
Amazon už také ohlásil záměr najmout dalších 100.000 pracovníků pro své sklady, čímž ale vzniká riziko jejich nakažení koronavirem, neboť ve skladech panuje čilý ruch. To ale těžko vyřeší problémy s dodávkami počítačů, komponent a spotřební elektroniky, protože Amazon se nechystá je upřednostnit a naopak přestává takové zboží naskladňovat. Ovšem i tak, Amazon pochopitelně není jediný prodejce hardwaru, a právě v této době tak mohou lidé znovu objevit menší obchody, jako je třeba společnost Maingear z New Jersey, která tvrdí, že tuto situaci předpokládala a své sklady předem zásobila. 
 
 


reklama