reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: 64jádrový EPYC překonává v ray-tracingu dvojici Xeonů

28.1.2019, Milan Šurkala, aktualita
AMD: 64jádrový EPYC překonává v ray-tracingu dvojici Xeonů
Společnost AMD zveřejnila výsledek benchmarku C-Ray, který testuje výkon v ray-tracingu, kde jediný procesor AMD EPYC dokázal překonat dvouprocesorový systém s konkurenčními procesory Intel Xeon.
Společnosti AMD a Intel si v poslední době nic nedarují a důkazem toho je nedávno uveřejněné video společností AMD, které ukazuje výkon jeho nového serverového procesoru EPYC "Rome". Toto monstrum má totiž neuvěřitelných 64 jader a jeho výkon AMD demonstrovalo na výkonu v ray-tracingovém benchmarku C-Ray. Proti němu postavilo rovnou dvouprocesorový systém od Intelu, kde byly dva Xeony Platinum 8180M. Ani tyto procesory nejsou žádná ořezávátka.
 
 
Mají základní frekvenci 2,5 GHz, Turbo na 3,8 GHz a obrovskou 38,5MB L3 cache. Ani zdaleka však na AMD nemají počtem jader, takže se musí spokojit "jen" s 28 jádry. Spolu s Hyper-Threadingem je to tak podpora 56 vláken. Dvojice těchto procesorů pak zvládne 112 vláken najednou, čímž ale byly v testu proti AMD v nevýhodě, to podporuje až 128 vláken jediným procesorem. Generování tří obrázků ve Full HD, Quad HD a 4K rozlišení zabralo systému s procesorem AMD 28,1 sekundy, zatímco Intelu to trvalo 30,5 sekundy. Není to velký rozdíl a vcelku by odpovídal rozdílu počtu jader.
 
Připomeňme však, že výše zmíněný procesor Intel u nás stojí zhruba 380 až 440 tisíc Kč s DPH, takže dvojice vyjde na 760 až 880 tisíc Kč. Cenu 64jádrového EPYCu zatím neznáme, jen pro srovnání ale řekněme, že nejdražší 32jádrový model stojí asi 120 tisíc Kč s DPH, tedy méně než třetinu ve srovnání s jedním 28jádrovým Intelem.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama