reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Arcturus se objevil v HWiNFO, přijde příští rok?

11.10.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Arcturus se objevil v HWiNFO, přijde příští rok?
Na světě jsou nové informace o grafické generaci AMD Arcturus, která bude následovat jako další po Navi. Samozřejmě nejde o nic zaručeného a oficiálního, takže je budeme brát s rezervou. Takže co se může chystat?
Už zhruba před měsícem jsme se dozvěděli, že Arcturus by mohl přijít jako nástupce generace Vega, čili jako architektura zaměřená spíše na GPGPU, AI a HPC. Jako takový by se pak neuplatnil na herních kartách a těžko by i využil upravenou GCN v podobě architektury RDNA. Nové čipy bychom našli spíše na kartách Instinct a možná na nějakém speciálu pro pracovní stanice na motivy Radeonu VII. 
 
 
To dává smysl, neboť pokud se mají první Arcturus objevit v příštím roce, těžko by mohlo jít o herní GPU, neboť nás ještě teprve čekají výkonné Navi 12, které mají zaútočit na herní hi-end firmy NVIDIA. Pokud jde ale o nástupce Vegy pro profesionální karty a akcelerátory, na něj už uzrál čas, když Vega na Instinct MI25 dorazila už na konci roku 2016 a poté byla na Radeon Instinct MI50 a MI60 "jen" oživena pomocí nového 7nm procesu.
 
Nicméně 7nm Vegy si jistě opovržení nezaslouží, neboť i když v případě samotných GPU nešlo a nemohlo jít o navýšení počtu Stream procesorů, zákazníci se dočkali vyšších taktů, více než dvojnásobné paměťové propustnosti díky rychlejším HBM2 na širší sběrnici a pak i cca desetinásobného výkonu v FP64 - Double Precision a to není málo.
 
Ale co Arcturus? Vymaní se z okovů architektury GCN, nebo půjde o její další evoluci? Zatím se dozvíme o předběžné podpoře generace Acturus v HWiNFO. Pak to jsou i informace z LLVM 9.0, přičemž dle zdrojů spojených s Linuxem Arcturus patří do rodiny GFX9 (GFX908), což by ovšem znamenalo, že jde ve skutečnosti o převlečenou Vegu, ale tomu neodpovídají jiné informace, dle nichž má architektura nových čipů doznat velkých změn. 
 
Mluví se dokonce o zdvojnásobení počtu Stream procesorů na jedno CU, takže to by jich neneslo 64, ale rovnou 128. Tím by se i maximální počet Stream procesorů dostal na 8192. Firmu AMD by pochopitelně nic nenutilo k tomu, aby tento počet hned využila, však je zřejmé, že výsledné čipy by musely být obrovské a složené z nějakých 25 miliard tranzistorů, pokud prostě a přibližně jen zdvojnásobíme počet tranzistorů 7nm Vegy.
 
 
Leaker Komachi Ensaka také mluví o mnoha vylepšeních architektury, jako je podpora výpočtů v jistých XDLOPS, což, jak pevně věřím, nemají být matematické výpočty založené na emotikonech (XD). Pak tu máme novou vektorovou jednotku či formát Brain Floating Point pro strojové učení. 
 
Zkrátka a dobře to vypadá, že AMD skutečně rozštěpí svou grafickou architekturu na herní RDNA počínaje Navi a na profesionální využití v případě Arcturu. Dalo by se říci, že to už nastalo dříve v případě generací Polaris a Vega, ovšem to by tu nesměly být z herního hlediska málo úspěšné, ale jinak velice výkonné karty RX Vega. 


reklama