reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD bude pohánět nejsilnější evropský superpočítač

16.10.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD bude pohánět nejsilnější evropský superpočítač
Britové se chystají pro Univerzitu v Edinburghu nechat postavit superpočítač ARCHER2, který bude představovat nejsilnější evropský systém. Založen přitom bude na procesorech společnosti AMD. 
AMD se již může pochlubit tím, že na jeho procesorech EPYC bude postaven superpočítač Frontier, který už bezpečně překročí hranici výkonu jednoho exaFLOPS, což představuje 1018 operací za sekundu. Tím by se měl Frontier stát nejvýkonnějším superpočítačem světa, pokud ho samozřejmě někdo nepřeběhne, ale s tím asi nelze počítat. K jeho výkonu se ARCHER2 ani nepřiblíží, ovšem i tak budou jeho schopnosti úctyhodné díky celkem 748.544 jádrům Zen 2 v procesorech EPYC "Rome". 
 
 
ARCHER2 má být také spuštěn dříve než Frontier, a to někdy v květnu 2020, přičemž britská vláda už jeho stavbu schválila a přidělila kontrakt společnosti Cray, která od letošního léta už spadá pod HP. Zajímavé je, že ARCHER2 nebude využívat žádné akcelerátory a upotřebí pouze výkon procesorových jader Zen 2, takže pak je jasné, že nebude moci soupeřit s nejvýkonnějšími systémy světa.
 
I tak ale bude mít mezi evropskými superpočítači prvenství, neboť aktuálním nejsilnějším modelem je švýcarský Piz Daint, který je postaven i na akcelerátorech Tesla P100 a jeho maximální výkon je 27 petaFLOPS. ARCHER2 by jej měl překonat alespoň o 1 petaFLOPS, pokud jde o vrcholný výkon. 
 
A jak už název napovídá, ARCHER2 naváže na starší systém ARCHER založený na platformě  Cray XC30 a 12jádrových procesorech generace Ivy Bridge. ARCHER2 bude asi 11x výkonnější a využije celkem 5848 uzlů, každý se dvěma 64jádrovými Rome na základním taktu 2,2 GHz, takže celkem zmíněných 748.544 jader, která využijí objem 1,57 petabajtů operační paměti. To vše bude uzavřeno ve 23 vodou chlazených systémech Shasta Mountain a pak tu bude 14,5 petabajtů v úložných systémech Lustre, vedle toho 1,1 petabajtů ve flash paměti Lustre BurstBuffer a nakonec ještě 1+1 petabajt pro Disaster Recovery s využitím úložných zařízení NetApp FAS8200. Pro propojení jednotlivých částí se využije 100 Gb/s síť Cray Slingshot. 
 
ARCHER2 ale má také posloužit jako platforma pro spolupráci s AMD, neboť bude obsahovat i čtyři uzly využívající šestnáct "Next Generation AMD GPU". Jaká GPU to ale budou, toť otázka, ale mohly by to být jedny z prvních Arcturus 
 
Zdroj: wccftech


reklama