reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD bude vyrábět i 7nm čipy v TSMC, GloFo nedokáže zajistit potřebnou kapacitu

30.5.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD bude vyrábět i 7nm čipy v TSMC, GloFo nedokáže zajistit potřebnou kapacitu
Na konci dubna se spekulovalo o tom, že společnost AMD využije pro výrobu 7nm čipů také továrny firmy TSMC namísto toho, aby využila pouze služeb GlobalFoundries. Tyto informace se nyní potvrzují, takže jaké je jejich pozadí?
Důvod je prostě ten, že AMD opravdu bude potřebovat větší výrobní kapacitu pro 7nm čipy, než GlobalFoundries (GloFo) dokáží poskytnout. Už za několik měsíců by se měly objevit na trhu 7nm čipy Vega, ale to pouze v AI akcelerátorech Radeon Instinct, zatímco hráči si mohou nechat zajít chuť. V první polovině příštího roku zase už očekáváme první 7nm procesory Ryzen a nyní už je jasné, že GloFo nebudou schopny tuto výrobu pokrýt. 
 
 
 
Nový 7nm proces firmy GloFo přitom vychází z dříve licencovaného 14LPP firmy Samsung, ovšem AMD bude zcela jistě potřebovat, aby byl do jisté míry kompatibilní se 7nm procesem TSMC. Šéftechnolog firmy GloFo, Gary Patton, přitom řekl zástupci EETimes, že právě proto jeho firma využije podobné rozměry prvků, z nichž se skládají výsledné tranzistory, jako ve firmě TSMC. AMD tak získá potřebnou flexibilitu výroby. Přímo také přiznal, že AMD bude mít větší požadavky na objem výroby, než GloFo dokáže unést a tato firma ostatně bude mít i jiné zákazníky jako IBM, ale to až v příštím roce. 
 
Je zvláště zajímavé, že GlobalFoundries se snaží, aby AMD mohlo využít pro stejné čipy jeho 7nm proces i alternativu od TSMC, protože to je přesně to, co výrobci čipů obvykle nedělají. Dokazuje to, jak úzké má vztahy s AMD, z jehož továren byla ostatně společnost GlobalFoundries zrozena. Kdyby tomu to tak nebylo a výrobní proces GloFo nebyl uzpůsoben procesu TSMC, AMD by muselo plně přepracovat své čipy pro výrobu v cizí firmě, což stojí čas i peníze. 
 
 
Nicméně AMD se může rozhodnout, jaké produkty bude vyrábět v továrnách GloFo a jaké zase v TSMC. Druhé firmě může svěřit třeba nové Vegy a první zase novou generaci procesorů a APU architektury Zen, například. Ostatně TSMC má své velké zkušenosti s výrobou velkých grafických čipů, jak ukazuje produktové portfolio firmy NVIDIA. Dříve se také mluvilo o tom, že by se firmě GlobalFoundries nemuselo částečné přesunutí výroby čipů AMD do TSMC zamlouvat, ale pokud její továrny jednoduše nebudou stíhat, nebude ani žádný důvod k nespokojenosti, leda tak s nedostatkem vlastních kapacit. 
 
AMD také stejně jako každý jiný dobře ví, že Intel má s nástupem 10nm procesu velké problémy, takže není v takovém časovém presu, jako kdyby se Intel už pomalu chystal představit generaci Cannon Lake (či jak se konečně bude jmenovat). Dle všeho nás nyní od první "širokospektrální" 10nm generace CPU Intel dělí ještě jedna 14nm, která přijde po Coffee Lake. Půjde o opět trošku vylepšený stávající výrobní proces, chcete-li 14nm+++. 
 
Zdroj: EETimes


reklama