Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD přesune výrobu 7nm čipů také do TSMC, co to znamená?

27.4.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD přesune výrobu 7nm čipů také do TSMC, co to znamená?
Společnost AMD se při zveřejnění svých velice slušných finančních výsledků také zmínila o tom, kde plánuje vyrábět své první 7nm čipy. Původně se počítalo pouze se službami firmy GlobalFoundries, ovšem nyní Lisa Su zmínila TSMC.
Lisa Su uvedla především to, že příprava na výrobu 7nm čipů stále pokračuje a znamená to, že die-shrink původní Vegy určený především (nebo možná výhradně) pro AI akcelerátory přijde na trh ještě letos. Co se ale evidentně změnilo, je plán výroby, neboť dříve se mluvilo pouze o společnosti GlobalFoundries a nyní se ukazuje, že právě první 7nm čipy určené pro trh sjedou z výrobních linek ne, nebo alespoň ne pouze tohoto hlavního aktuálního partnera AMD, ale (i) společnosti TSMC. 
 
 
Mluví se o tom, že první 7nm Vegy na sebe vezmou i roli průkopníka, který připraví příslušné výrobní procesy pro další produkty včetně těch spotřebitelských, jež přijdou na trh později. Je to logické, neboť v jejich případě už bude nutné, aby byla výroba vyladěna i vzhledem k obrovskému rozdílu v cenách profesionálních a spotřebních produktů. 
 
Lisa Su uvedla přímo to, že aktuální strategie její firmy počítá jak s TSMC, tak s GlobalFoundries pro první 7nm produkty a že pro "onen produkt" (čili 7nm Vegu) používají právě služeb firmy TSMC, s níž ji pojí velice silné vztahy. Nakonec ještě dodala, že díky tomu nemá obavy o dostatečnou výrobní kapacitu. 
 
Server Extremetech to nebere jako dobré znamení, neboť mezi AMD a GlobalFoundries má platit ještě původní dohoda z doby, kdy se od AMD odštěpily továrny a vytvořena byla právě firma GlobalFoundries. AMD souhlasilo, že přesune veškerou výrobu tehdy chystaných 28nm CPU a GPU právě do ní, což přineslo obrovské problémy, jež přetrvávaly roky. První APU (Llano) měla obrovské problémy s výtěžností, AMD následně muselo zůstat na 32nm při výrobě procesorů Bulldozer a 28nm GPU se v GloFo nikdy nevyráběla. AMD muselo této firmě kvůli tomu platit penále a to by prý mělo platit i nadále v případě 7nm čipů vyráběných v TSMC. 
 
Vedle toho se objevila před několika měsíci informace, že GloFo má nového CEO. Sanjay Jha odstoupil a namísto něj přišel Thomas Caulfield, což naznačuje, že ve firmě asi neběží vše úplně na drátkách, a jsou tak obavy o to, jestli tato firma dokáže vyvinout 7nm proces včas. Ostatně na tom už si pracuje sama, zatímco 14nm proces získala v rámci licence od Samsungu a nyní jej pouze vylepšila/zefektivnila a marketingovými termíny mluví o 12nm, ačkoliv ten oproti 14nm procesu netvoří menší prvky.
 
To jsou ale všechno pouze spekulace a nakonec to může být i tak, že AMD si chce výrobu 7nm čipů prostě pojistit jejím zadáním dvěma různým firmám, nebo chce v TSMC vyrábět pouze testovací verze čipů a výroba sama odstartuje už v GloFo. Uvidíme. 
 
Zdroj: Extremetech