Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chce dohnat Nvidii v oblasti AI: kupuje společnost Nod.ai

12.10.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD chce dohnat Nvidii v oblasti AI: kupuje společnost Nod.ai
AMD se sice také snaží prorazit v rychle rostoucí oblasti umělé inteligence, té ale dominuje konkurenční Nvidia. AMD by měl pomoci nákup firmy Nod.ai, díky které se má zlepšit zejména softwarová stránka věci.
Myslíte, že se AMD povede dohnat Nvidii v oblasti AI?
V anketě šlo hlasovat od 12.10.2023 do 12.11.2023. Počet hlasujících: 38
Určitě ano13 %
Spíše ano61 %
Spíše ne24 %
Určitě ne3 %
Výkonná GPU jsou stěžejními pro vývoj systémů umělé inteligence. Přesněji řečeno, nejde o vývoj samotných algoritmů, ale o jejich trénování a samotný běh. Ne vše ale musí být na bedrech výkonného hardwaru. Aby AI software běžel na daném hardwaru co nejrychleji a nejefektivněji, je potřeba zapracovat i na optimalizaci samotného softwaru. V obou oblastech má Nvidia velký náskok a není divu, že především její HW řešení se používají pro drtivou většinu trénování AI. AMD by si ale chtělo také ukousnout část tohoto velmi rychle rostoucího trhu (zejména jde dnes o stále více rozšířenou generativní AI), a tak oznámilo, že podepsalo definitivní dohodu o převzetí společnosti Nod.ai.
 
AMD AI
 
Od tohoto nákupu si slibuje především zlepšení schopností softwarových řešení AMD v oblasti AI. Mělo by jít tedy o optimalizace SW, který poběží na specializovaných akcelerátorech AMD Instinct, ale také procesorech EPYC nebo Ryzen AI (nové Ryzeny s vestavěnými AI akcelerátory). AMD hovoří o nabídce otevřeného softwaru, který usnadní nasazení AI řešení optimalizovaných pro hardware AMD, přičemž jedním z příkladů může být kompiler kódu pro optimalizaci algoritmů AI. Technologie od Nod.ai se přitom už dnes používají v nejrůznějších cloudových a edge nasazeních. Věříte však, že se AMD povede zvrátit dominantní postavení Nvidie?
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.