reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chystá Radeon RX 640: Polaris potřetí pro OEM

13.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD chystá Radeon RX 640: Polaris potřetí pro OEM
Dosud se spekulovalo, zda se AMD odhodlá k označení svých grafických karet Radeon se 7nm GPU jako RX 3000, aby trošku nakrklo NVIDII. Nyní se ale ukazuje, že to tak vůbec nemusí dopadnout, jak víme přímo díky firemním ovladačům. 
AMD může mít hned dva důvody k tomu, aby svou novou generaci grafických karet Radeon označilo jako RX 3000. Jednak by se tím sjednotilo označení s procesory Ryzen, které jistě ponesou číslo série 3000 a pak by tím AMD trošku popíchlo NVIDII, neboť RX 3000 by se svým označením velice přiblížilo příští případné sérii GeForce RTX 3000. A to není tak od věci, však v podstatě stejnou věc už AMD udělalo v případě čipových sad pro procesory Ryzen a ostatně i označení řad Ryzen 3, 5 a 7 nám připomíná Core. 
 
 
Nyní se ale objevuje informace vytažená přímo z ovladačů AMD Adrenalin 19.4.3 a jejich souboru .inf, kde se objevila karta Radeon RX 640, která má stejné ID zařízení jako Radeon RX 550X. Z toho lze jednak určit, že stále půjde o Polaris, a to konkrétně Polaris 23 XT, nebo Polaris 23 MXL "Lexa" v případě nového Radeonu RX 640. Oba tak zřejmě ponesou 640 Stream procesorů, 32 TMU a 16 ROP plus 2 GB paměti GDDR5 se 128bitovým rozhraním. Využitelné budou leda pro nenáročné hry, jako jsou různé MMORPG.
 
Pak se ale můžeme ptát, co to znamená pro jiné karty. Bude i v nové generaci široce využitý Polaris? Je třeba si uvědomit, že RX 550X je OEM karta a ty se řídí tak trochu vlastními pravidly. Recyklace starších čipů je u nich daleko běžnější než u volně prodávaných karet a ostatně jsme to mohli čekat. Čili v jejich případě nepřekvapí využití Polarisu a pak se můžeme ptát, zda to také neovlivnilo i označení. 
 
I techPowerUp spekuluje, že označení Radeon (RX) 600 by mohlo platit jen pro OEM karty se stále 14/12nm čipy a Radeon RX 3000 budou využívat už 7nm čipy Navi. Od AMD by to ostatně byl férovější přístup, než kdyby zahrnulo Polaris i Navi do zcela stejné rodiny karet, jako tomu bylo donedávna. Však i OEM karty Radeon 530 a 520 stále využívají 28nm čipy. 
 


reklama