reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD chystá také Radeon RX Vega Nano

31.7.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD chystá také Radeon RX Vega Nano
Společnost AMD v rámci předchozí generace výkonných karet představila také model R9 Nano, na nějž v tomto roce naváže dalším modelem. Ten se bude prodávat jako Radeon RX Vega Nano. Jaká je tedy celá herní rodina s GPU Vega? 
Radeon RX Vega Nano navazuje na karty Radeon R9 Nano, které mohlo AMD uvést na trh především díky tomu, že využilo paměti typu HBM posázené kolem GPU přímo na stejném 2,5D pouzdře. Generace Vega využívá paměti HBM2, a tak není divu, že AMD zkouší nabízet opět to samé, čili verzi Nano, která přijde v podobě krátké karty vhodné i pro malé sestavy s deskami Mini ITX. To ale také znamená, že karta bude mít malý chladič, a tak nebude moci nabídnout vysoký výkon, což bude dané omezeným TDP. 
  
 
Lze očekávat, že Radeon RX Vega Nano bude mít podobné TDP jako původní R9 Nano, čili kolem 150 W, na což ukazuje stejně dimenzovaný chladič. Zatím ale nejsou známy žádné specifikace a jako zdroj informací nám může posloužit leda karta v rukách Tima Sweeneyho z Epic Games, která ukázala tři velké DisplayPorty a jedno HDMI. 
 
Co všechno si ale AMD chystá? 
 
Radeon RX Vega 64 Liquid Cooled Edition: referenční verze RX Vega 64 vybavená vodním chladičem jako moderní obdoba R9 Fury X. Tato nejvýkonnější herní Vega nabídne 4096 Stream procesorů, 256 TMU, 64 ROP a 2048bitové rozhraní pro HBM2. Takt GPU bude 1406 až 1677 MHz při TDP 345 W a paměti nabídnou propustnost 484 GB/s. Cena nebyla oficiálně představena, ale mluví se o 699 USD. 
 
 
Radeon RX Vega 64 Limited Edition: obdoba NVIDIA Founders Edition se vzduchovým chlazením a referenčními takty. Tato karta bude mít kryt z broušeného hliníku a podsvícené R v jednom z rohů, ale jinak bude mít stejný výkon jako vzduchem chlazené Vega 64, čili takty 1247 až 1546 MHz a 484 GB/s. Její TDP je 295 W a cena dosud neznámá. 
 
Radeon RX Vega 64: referenční verze karty se širokou dostupností. Nabídne stejný výkon jako limitovaná edice, ale v jednodušším provedení s plastovým krytem, ovšem chlazení bude stejně výkonné s 30mm radiálním ventilátorem. Karta bude na trhu od poloviny srpna v ceně 499 USD. 
 
Radeon RX Vega 56: její označení ukazuje na 56 CU, čili 56 x 64 Stream procesorů, jichž tak bude celkem 3584 vedle 192 TMU, 64 ROP a 8 GB paměti HBM2. Takt GPU bude 1156 až 1471 MHz a propustnost pamětí 410 GB/s. TDP karty bylo stanoveno na 210 W a cena 399 USD. Dostupnost byla naplánována na konec srpna. 
 
Radeon RX Vega Nano: nakonec je tu již zmíněná karta zaměřená na malé sestavy, o níž zatím nevíme z hlediska specifikací nic. 
 
Z různých zpráv se také dozvídáme, že nereferenční verze karet dorazí možná až někdy ve čtvrtém čtvrtletí, čili nejdříve v říjnu. Nicméně existují i informace o kartě ASUS ROG STRIX RX Vega 64, která je slibována už na září, takže uvidíme. 
 
Zdroj: VideoCardz
reklama