reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD dokončilo Zen 3, pracuje na Zen 4

9.8.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD dokončilo Zen 3, pracuje na Zen 4
Společnost AMD už byla při představení procesorů EPYC druhé generace sdílnější i o tom, jak bude probíhat vývoj jejích procesorových architektur v budoucnu. Už dříve jsme přitom měli k dispozici informace o Zen 3 a 4. 
Nedávno jsme se podívali na profil šéfarchitekta firmy AMD pro Zen 2, který už má pracovat na Zen 5, ovšem tato verze je stále ještě pro nás neaktuální, neboť to není dlouho, co nastoupily procesory Zen 2 a další na vstup na trh pravděpodobně ještě čekají. Nicméně vývoj Zen 2 už je dávno ukončen a nyní se od AMD dozvídáme, že byl dokončen i vývoj generace Zen 3. To se ostatně už dalo předpokládat, neboť pokud mají v příštím roce nastoupit na trh procesory založené na Zen 3, AMD musí mít čas na vývoj jich samotných, zvláště když k tomu vůbec poprvé použije technologii s EUV. Půjde o 7nm+ společnosti TSMC. 
 
 
Nyní tak už je v plném proudu vývoj následovnické mikroarchitektury Zen 4, v jejímž případě AMD ještě neprozradilo, jaký výrobní proces se pro ni chystá využít, ale pravděpodobně by to mohl být už 5nm proces s EUV, ale uvidíme. 
 
Co má ale AMD v podstatě jisté, je to, že na trh uvede vůbec první procesory x86, které budou založeny na procesu využívajícím EUV - extrémní ultrafialovou litografii, čili technologii, která tu už dávno měla být a která je na cestě k 1nm čipům už nezbytná pro efektivní výrobu. Však se můžeme podívat na naši zprávu z roku 2001, která říká, že EUV nastoupí "až v roce 2007". Byla totiž plánována původně již pro 45nm proces, ovšem velice dlouho se nedařilo vytvořit dostatečně silný zdroj EUV záření a také zajistit, aby to bylo v rámci litografického procesu dopraveno na místo určení, když je pohlcuje i vzduch a natož pak sklo nebo materiál ochranné blány nad waferem. Velice zajímavě zní také proces, kterým se samotné záření tvoří. Jde totiž o  CO2 laser zasahující kuličky cínu s průměrem 30 mikronů, čímž se tvoří ionizované plazma a z něj se zrcadly pokrytými molybdenem a křemíkem záření usměrňuje na cíl. 
 
AMD tak bude moci říci, že má na triku opět jedno prvenství. Ostatně TSMC už má proces 7nm+ připraven, takže na této straně těžko nastane zdržení a Intel naopak pro příští rok počítá s 10nm procesem a pak má nastoupit 7nm, přičemž obou se EUV ještě netýká. Dá se tedy tušit, že AMD toho v marketingu patřičně využije. 
 
Otázka je, co 7nm+ přinese s ohledem na hustotu tranzistorů, energetickou efektivitu a schopnost pracovat na vyšších taktech. Stejně tak nevíme, zda si AMD chystá třeba novou instrukční sadu a jaké navýšení výkonu na takt (IPC) se dá čekat. O tom se firma ještě nepodělila a stejné to je v případě Zen 4. Ta by měla dorazit v roce 2021 a jak bylo uvedeno, AMD by mohlo už využít 5nm proces. Ovšem od TSMC víme, že chystá také 6nm proces, který by měl být vhodný právě pro zákazníky, kteří využívali 7nm. O 6nm procesu by se dalo mluvit jako o vyladěném 7nm procesu, což by mělo znamenat vyšší výtěžnost a nižší náklady, takže pro AMD i možnost tvořit větší a složitější čipy. 
 


reklama