reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD hlásí rekordní tržby a zlepšující se dodávky čipů

27.10.2021, Jan Vítek, aktualita
AMD hlásí rekordní tržby a zlepšující se dodávky čipů
Společnost AMD se pochlubila finančními výsledky za třetí kvartál, které nejsou vůbec špatné, ostatně firma dokázala utržit o více než polovinu v porovnání se stejným obdobím předchozího roku. 
Z našeho pohledu se nezdá, že by na trhu bylo přehršle produktů firmy AMD, ostatně ceny Radeonů v posledních měsících opět vystřelily nahoru, moderní procesory za rozumné ceny jednoduše nejsou, ale finanční výsledky mluví jasně, firmě se daří. Ostatně zdaleka nevyrábí jen desktopové Ryzeny a Radeony.
 
 
Za vyšší tržby přitom může právě i rozhodnutí firmy AMD pečlivě si vybírat vyráběné produkty právě s ohledem na to, za kolik je může na trhu prodat. Právě proto z něj zmizely levné 7nm procesory, které dnes nekoupíme pod cca 7 tisíc korun. 
 
AMD tak za kvartál ukončený 25. září dokázalo utržit 4,313 miliard dolarů, což představuje meziroční nárůst o 54 procent a růst tržeb dobře ilustruje i ten fakt, že zmíněná suma je vyšší než celoroční tržby AMD za rok 2016. Hrubý zisk pak vzhledem ke 48% marži činí 2,086 miliard dolarů a čistý zisk dosáhl 923 milionů, což už je rovnou o 137 procent více než před rokem. 
 
 
Lisa Su se pochlubila výrazným zvýšením produkce procesorů EPYC 3. generace, což se podepsalo na dvojnásobných prodejích na datacentrovém trhu. AMD se ostatně netají tím, že aktuálně upřednostňuje výrobu serverových procesorů a na trhu se spotřebitelským hardwarem mají zase přednost mobilní APU či výkonné a drahé desktopové procesory. 
 
 
Výše uvedené potvrzují i výsledky obou hlavních divizí, z nichž mnohem rychleji rostla právě EES (Enterprise, Embedded, and Semi-custom), což platí zvláště o jejím provozním příjmu, který je oproti minulému roku téměř čtyřnásobný. Na tom se ovšem podílejí i APU vyráběná pro konzole Sony a Microsoft, neboť právě ta spadají do kolonky Semi-custom. 
 
AMD také hlásí, že ze zlepšily skladové zásoby, jejichž hodnota dosáhla na konci kvartálu 1,9 miliardy USD a firma chválí své zaměstnance starající se o dodavatelský řetězec. Navýšeny byly také investice spojené se zajištěním dalších výrobních kapacit, které mají podpořit tržby spíše z dlouhodobého hlediska a prý bylo na trh dodáno i více Radeonů, což je skutečně znát třeba v případě výkonných Radeon RX 6900 XT, které jsou k nyní dostání běžně skladem v řadě obchodů, ale ceny už tak veselé nejsou. 
 
Lisa Su hlásí také velký zájem o nejnovější procesory Threadripper PRO, které se montují do nejlépe prodávaných pracovních stanic v Severní Americe a EMEA. To je ovšem prostý následek toho, že Intel už dříve rezignoval na snahy konkurovat AMD na HEDT trhu a naposledy vypustil jen nemastné neslané modely založené na serverových Ice Lake-SP. AMD tak má na tomto trhu téměř volnou ruku a mohlo si dovolit i zaspat s Threadrippery založenými na jádrech Zen 3, na které si evidentně ještě počkáme. 
 
K tržbám také dle šéfky AMD významně přispělo dodání potřebných akcelerátorů řady Instinct MI200, které jsou určeny pro nový superpočítač Frontier, který má být dokončen ještě letos. 
 
V posledním letošním kvartálu AMD očekává tržby kolem 4,5 miliardy dolarů, čili mírný mezikvartální růst a za celý rok 2021 mají být o cca 65 procent vyšší než za 2020. 


reklama