Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Labs už testují 7nm Vegu

26.4.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Labs už testují 7nm Vegu
Společnost AMD oficiálně chystá první hotové produkty se 7nm čipy Vega na druhou polovinu tohoto roku. Že skutečně přijdou, na to ukazuje i ten fakt, že AMD Labs se pochlubily tím, že mají vzorek této Vegy k dispozici pro testování. 
Předně je třeba říci, že 7nm Vega si dle aktuálně platných roadmap nemá najít cestu do spotřebitelských produktů, čili do herních karet RX Vega. To se ale může velice snadno změnit a záviset to bude právě i na tom, co o nových čipech zjistí při svém testování v AMD Labs. 
 
 
Jednat se má o klasický "die-shrink", čili výrobu stejných nebo jen mírně pozměněných čipů novým procesem, což bude tedy již 7nm oproti 14nm. Tak velký skok dává naději, že výsledné čipy budou energeticky mnohem efektivnější a/nebo díky vyšším taktům výkonnější. Na druhou stranu od nich nemáme čekat použití více Stream procesorů, TMU či ROP, takže tato výbava druhé verze Vegy bude stejná jako dnes. To ostatně už bylo potvrzeno v materiálech přímo od AMD, kde je výslovně uvedeno 64 CU (Compute Unit). No a vzhledem k tomu, že každá CU se skládá ze 64 Stream procesorů, budeme jich tu mít opět 4096 kousků. 
 
 
AMD se chystá využít 7nm čipy Vega především ve svých AI akcelerátorech, což jsou karty řady Radeon Instinct a AMD Labs to nyní potvrzují. Testují totiž právě takovouto kartu, která má na trh dorazit někdy v druhé polovině tohoto roku. Z minulých zkušeností by se pak dalo říci, že na případné herní verze 7nm Vegy bychom poté čekali ještě alespoň půl roku, ale je tu ještě jedna otázka. 
 
Ta se týká projektu AMD Zen, který nemá mít nic společného s procesory. Jde o údajný nově vytvořený tým inženýrů s úkolem vylepšit herní výkon grafických čipů AMD. Když se totiž podíváme na hrubý výkon v FP32, pak taková GeForce GTX 1080 Ti dosahuje maximálně 11,3 TFLOPS, takže prostá vzduchem chlazená Radeon RX Vega 64 by jí měla s výkonem až 12,7 TFLOPS přinejmenším konkurovat. Ten ale v praxi nedokáže přetavit ve stejně vysoké herní FPS a ve skutečnosti se snaží soupeřit s GTX 1080. 
 
Stále tak čekáme na nové informace o tom, zda AMD opravdu v tomto roce nechá své herní série ležet ladem, nebo si přeci jen chystá nějaké překvapení. 
 
Zdroj: VideoCardz


Doporučujeme náš velký přehled desktopových grafických čipů.