reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD projekt Zen: Radeon RX 600, aneb Vega na steroidech?

16.4.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD projekt Zen: Radeon RX 600, aneb Vega na steroidech?
Server wccftech přinesl zprávu o tom, že AMD se nechce spokojit s aktuálním stavem trhu s grafickými kartami a ještě na tento rok si chystá sérii RX 600 s Vegou "na steroidech". Proč ale máme mluvit o projektu Zen?
Stejný server také předtím mluvil i o tom, že si AMD chystá pro příští rok 7nm GPU Navi s výkonem GTX 1080, které však má přijít na kartách s cenou kolem 250 dolarů. Nicméně ještě dříve by mohly nastoupit karty RX 600, které by tak zaplnily hluché místo v roadmapách AMD. Ty totiž naznačují, že bychom se letos neměli dočkat žádných herních grafik a i proto budeme brát informace serveru wccftech s velkou rezervou. 
 
 
Daný projekt prý oficiálně žádný název nemá, ovšem interně o něm lidé v AMD mají mluvit jako o projektu Zen. Proč by si ale vybrali název procesorové architektury pro grafické čipy? Minulý rok z AMD odešel Raja Koduri, který vedl radeonovou divizi a značně ovlivňoval její roadmapy, vývoj a výzkum i marketingovou strategii. Po jeho odchodu Lisa Su zaplnila jeho pozici pomocí dvou lidí. David Wang a Mike Rayfield pak začali divizi přetvářet a přišli s tzv. "Zen teamem". Jde o partu inženýrů, jejichž úkolem je výrazně vylepšit výkon GPU firmy AMD, a to ve spolupráci s už existujícím týmem radeonových inženýrů. 
 
Dle wccftech byl tento tým vytvořen už v říjnu minulého roku, kdy byl Raja Koduri oficiálně ještě na dlouhé dovolené, takže AMD nechtělo ztrácet čas. Radeon Project Zen navíc obsahuje ve vedoucí pozici i Susanne Plummer, která byla jedním z klíčových architektů právě procesorů Ryzen, takže už je zřejmé, proč jde o Zen team. 
 
V rámci projektu Zen má jít o dvě hlavní věci, a sice jednak o výrazné zvýšení taktovacích frekvencí GPU Radeon a pak o zvýšení energetické efektivity, což jde ostatně obvykle ruku v ruce. Lisa Su prý očekává hmatatelné výsledky už v tomto roce a také nový tým pracovníků měla pověřit prací na architektuře Navi, kde mají stejné úkoly. 
 
Uvidíme tak, co z toho nakonec bude a zda se AMD opravdu chystá ještě v tomto roce vytáhnout z rukávu vylepšené herní Vegy. 
 
Zdroj: wccftech


reklama