reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD má vzorky nových Threadripperů, chystá se Vega 56 Nano Edition

15.5.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD má vzorky nových Threadripperů, chystá se Vega 56 Nano Edition
Dvě produktové novinky společnosti AMD říkají, že na světě jsou již vzorky procesorů Threadripper druhé generace a vedle toho se také můžeme těšit na grafickou kartu Radeon 56 v provedení Nano. 
Nástup další generace procesorů Ryzen Threadripper v letošním roce byl již potvrzen a nyní se dozvídáme, že tyto procesory již existují v podobě vzorků. Následovat tak bude jejich řádné otestování a poté již bude moci odstartovat samotná výroba procesorů Threadripper řady 2000. 
 
 
Procesory Ryzen Threadripper budou využívat stejný 12nm proces, což je ovšem pouze vyladěná verze původního 14nm procesu využívaná i pro výrobu aktuálních procesorů Ryzen 2000. Očekávat tak můžeme především nárůst pracovních taktů a jejich lepší nastavení s ohledem na zatížení jednotlivých jader pomocí SenseMI, což by ale mohlo udělat v případě až 16jádrových procesorů velký rozdíl. 
 
Vypadá to tak, že nástup těchto procesorů ve třetím kvartálu je velice reálný a ostatně nemáme důvod si myslet něco jiného, když AMD už pár týdnů prodává nové Ryzeny, z jejichž jader se tyto Threadrippery budou skládat. 

  Ryzen 1000 Ryzen 2000 Ryzen 3000 Ryzen 4000
Rok 2017 2018 2019 2020
Architektura Zen Zen+ Zen2 Zen3 / Zen2+
HEDT (TR4) Threadripper 1. Gen. Threadripper 2. Gen. Threadripper 3. Gen.
“Castle Peak”
Threadripper 4. Gen.
“NG HEDT”
Desktop (AM4) Ryzen 1. Gen.
“Summit Ridge”
Ryzen 2. Gen.
“Pinnacle Ridge:
Ryzen 3. Gen.
“Matisse”
Ryzen 4. Gen.
“Vermeer”
APU (AM4) “Raven Ridge” “Picasso” “Renoir”
 
V návaznosti na to můžeme zmínit novou kartu od společnosti PowerColor, která se bude jmenovat RX Vega 56 Nano Edition. Je třeba upozornit, že nepůjde o zástupce SKU Radeon RX Vega Nano. Takové produkty by musela připravit samotná společnost AMD. Půjde o kartu Radeon RX Vega 56 s označením Nano Edition, která tak bude mít krátké PCB a především i chladič. 
 
 
Je to tedy podnik samotné společnosti PowerColor, která se inspirovala původními kartami Nano s čipy AMD Fiji. Nejspíše bude mít vyladěny takty tak, aby je zvládl jednoventilátorový chladič a využije 8+6pinové přídavné napájení. 
 
AMD tak řádné verze Nano karet s čipy RX Vega nejspíše nechystá, ale necháme se klidně překvapit. 
 
Zdroj: VideoCardz - 1, 2


reklama