reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD možná připravuje ještě výkonnější mobilní Raven Ridge

4.6.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD možná připravuje ještě výkonnější mobilní Raven Ridge
AMD nejdříve vyslalo na trh z generace Raven Ridge mobilní APU a nejspíše právě ty chce v dohledné době také doplnit o nové a ještě rychlejší verze. Čeká nás něco podobného snad také v případě desktopových verzí?
Dle serveru VideoCardz se na trh chystají dva nové procesory, respektive APU z řad Raven Ridge, které nabídnou vyšší výkon, a to i díky vyššímu limitu spotřeby. Konkrétně má jít o Ryzen 5 2600H se základním taktem 3,3 GHz a o Ryzen 7 2800H se základem na 3,4 GHz. Dá se ale říci, že pokud tato APU přijdou skutečně na trh, nejvíce nás budou zajímat jejich integrovaná grafická jádra. 
 
 
V prvé řadě si nelze nevšimnout, že nová APU mají označení H, které jsme v generaci Raven Ridge dosud neviděli. Mobilní zatím měla označení U značící energetickou úspornost a desktopová zase G, aby šla na první pohled rozlišit od Ryzenů bez integrované grafiky. Označení H by si AMD mohlo vypůjčit z procesorů Intel, který tak označuje své nejvýkonnější mobilní modely, jako jsou třeba Kaby Lake H. 
 
To by mohlo jen potvrdit, kam s tím vším AMD míří, a sice do oblasti výkonných notebooků. Aktuální mobilní Raven Ridge mají TDP konfigurovatelné do 25 W, přičemž procesory Intel s označením H dosahují až 45 W, což by mohlo novým AMD poskytnout řádnou výkonnostní vzpruhu. 
 
Nejspíše nelze očekávat, že by nám AMD připravilo APU vybavená grafikou s více Stream procesory. Dnes je to 640 v případě APU Ryzen 7 2700U a jeho grafický výkon se dá zvednout dvěma jinými snadnějšími způsoby: zvýšením taktu GPU samotného i zvýšením taktu paměti RAM. Rychlejší RAM patří do dražších sestav, kam by Raven Ridge H logicky měly zamířit a vyšší takty by zase zajistilo zvýšení limitu TDP. Ostatně i počet procesorových jader má zůstat stejný, takže tu v podstatě není nic jiného, na čem by se vyšší limit spotřeby/výdeje tepla mohl podepsat. 
 
 
Ostatně vyšší počet procesorových jader nebo Stream procesorů by nutně znamenal i připravení zbrusu nového návrhu čipu, což by se ani nemuselo vyplatit. Na mobilní šestijádra Intelu tak AMD zatím nejspíše nezaútočí a na to si budeme muset případně počkat do příštího roku, čili na třetí generaci procesorů architektury Ryzen. Aktuální druhá generace čipů Ryzen dosud představovala pouze optimalizaci výrobního procesu a je malé změny samotných čipů. 
 
To samé by se dalo říci o desktopových APU Raven Ridge, kde by vyšší počet Stream procesorů v APU mohl přijít vhod, ovšem nejlépe ruku v ruce s rychlejšími paměťmi, které jsou dnes bohužel drahé. Ryzen 5 2400G a Ryzen 3 2200G nám tak bude asi muset pro letošek stačit a pak se budeme moci jen dohadovat o tom, co za desktopová APU si AMD pro příští rok připraví. Ony by to teoreticky mohly být i čipy s integrovanou pamětí HBM2 vedle sebe pro účely grafického bufferu jako v případě Kaby Lake-G, ale proti tomu mluví více věcí: cena, složitost řešení, otázka vměstnání do CPU pro AM4 i kanibalizace trhu s levnějšími Radeony, a v podstatě se můžeme ptát, zda by taková APU vůbec měla smysl.  
 
Zdroj: VideoCardz


reklama