reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD: Mullins a Beema předčí Atomy "Bay Trail"

27.1.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD: Mullins a Beema předčí Atomy "Bay Trail"
Společnost AMD se rozpovídala o svých chystaných APU, která mají zaútočit především na moderní Atomy od firmy Intel. Zatím není jasné, kdy se Mullins a Beema objeví na trhu, ovšem o jejich konkurenceschopnosti AMD nemá pochyby.
APU s kódovými označeními Mullins a Beema se v roadmapách firmy AMD objevily již dříve jako nástupci generace Temash, respektive Kabini. Rozdíl mezi nimi je podstatný a za vše hovoří především udávaná spotřeba. Ta je u čipů Beema kolem 2 W a Mullins budou mít mezi 10 a 25 W. Jde ale o SDP (Scenario Design Power), čili jakousi typickou spotřebu v zátěži a ne o maximální TDP (Thermal Design Power).





Dle AMD mluví o tom, že Beema a Mullins budou více než důstojní soupeři pro dnešní procesory Intel Bay Trail, přičemž by nebylo přesné mluvit pouze o Atomech. V nabídce Intelu jsou totiž také Bay Trail-D, čili desktopové verze, které nesou značky Celeron i Pentium, čili rozsah jejich výkonu i možností využití je vysoký. Nicméně je třeba zdůraznit, že i desktopové Bay Trail mají spotřebu maximálně 10 W, přičemž zde je řeč o TDP, ne SDP. Mullins s SDP 25 W by je tedy logicky měly strčit do kapsy, na tom není nic pozoruhodného.

Beema a Mullins jsou určeny do různých počítačů, především tedy těch mobilních. Nabídnou mimo jiné především dvě nebo čtyři jádra Puma x86 a grafické jádro Radeon s architekturou GCN, to vše v jednom SoC vyráběném 28nm technologií. Jde tedy o variaci na nedávno představené a recenzované AMD Kaveri.

AMD pak mluví o tom, že grafický výkon těchto APU je až 2,5x vyšší oproti "srovnatelným procesorům Bay Trail", přičemž výpočetní výkon procesorových jader byl oproti předchozím generacím podstatně zvýšen. Otázkou ale pochopitelně je především to, jak si vedou nová APU s ohledem výkonu na watt, který je zvláště u mobilních zařízení s bateriemi velmi důležitý, ale to se zatím nedozvíme. Jisté ale je, že Mullins a Beema budou podporovat pouze zařízení s klasickými OS Windows, čili především Windows 8.1, zatímco čipy Bay Trail podporují i mobilní systémy včetně Google Android. Nicméně třeba AMD překvapí a kompatibilitu svých nízkospotřebových APU ještě před jejich vypuštěním rozšíří. To bychom měli uvidět ještě v této polovině roku.

Zdroj: X-bit labs
reklama