reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Kaveri se asi zpozdí, nástupce se bude jmenovat Carizo

22.7.2013, Jan Vítek, aktualita
AMD Kaveri se asi zpozdí, nástupce se bude jmenovat Carizo
Ještě na konci letošního jara jsme si mohli myslet, že AMD vypustí toužebně očekávaná APU Kaveri ještě v tomto roce, ovšem nejnovější zprávy bohužel mluví o zpoždění, čili až o roku 2014. Kaveri mají přijít s architekturou Steamroller a...
Ještě na konci letošního jara jsme si mohli myslet, že AMD vypustí toužebně očekávaná APU Kaveri ještě v tomto roce, ovšem nejnovější zprávy bohužel mluví o zpoždění, čili až o roku 2014. Kaveri mají přijít s architekturou Steamroller a grafickými jádry GCN, díky čemuž by měly zastínit dnešní čipy Trinity a jejich o trošku vylepšené verze Richland. Podstatně vylepšená bude také práce s operační pamětí, která využije architekturu HUMA, jež podobně jako u Playstation 4 umožní sdílení RAM mezi CPU a GPU.





Příčinou zpoždění má být jednoduše výtěžnost nových čipů vyráběných 28nm procesem, což AMD od jisté doby nemá velkou možnost ovlivnit, neboť již nevlastní žádné továrny. Musí tak využívat služby dalších výrobců, což jsou hlavně firmy Globalfoundries a TSMC.

Kaveri by tedy na konci tohoto roku již měly být připraveny, ovšem kdyby je AMD chtělo oficiálně uvést na trh, byl by to ukázkový "paper launch", čili vypuštění bez reálné dostupnosti pro širokou veřejnost. Kvůli tomu se prý chystá v prosinci rozeslat první vzorky jednotek A10 a A8 "Kaveri", a to pouze svým obchodním partnerům. Hotová APU a produkty na nich založené se pak mají v obchodech objevit do dubna příštího roku.

Dále se objevily také již zprávy o nástupci čipů Kaveri, jenž dostal označení Carizo. Chystán je na rok 2015 a očekává se u něj využití vylepšených procesorových jader Excavator a snad budou vylepšena i grafická jádra, jež budou i zde stavět na architektuře GCN.

V první polovině příštího roku AMD mimochodem chce uvést na trh další série APU založené na HSA (Heterogeneous System Architecture), a to serverové Berlin a nástupce Kabini - Beema. V době příchodu čipů Carizo zase mají čipy Beema nahradit nové Nolan.

Posloupnost desktopových APU je tedy následující: Trinity - Richland - Kaveri - Carizo a v případě úsporných APU jde o Kabini - Beema - Nolan.

Zdroj: techPowerUp
reklama