reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD na Mindfactory stále bezpečně vede

4.11.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD na Mindfactory stále bezpečně vede
Už čtvrtý měsíc po sobě společnost AMD v případě německého prodejce Mindfactory.de s více než přesvědčivým náskokem překonává prodeje konkurenčního Intelu. Drží si přitom svůj standard. 
Máme tu nový měsíc a také nové informace o prodejích procesorů AMD a Intel na Mindfactory.de. Můžeme je brát pro informaci jako základní přehled toho, jaké procesory jsou žádány běžnými zákazníky v západní Evropě, a to těmi, kteří si svá PC staví sami. Čísla přitom hovoří jasně. 
 
 
Zájem o procesory AMD nepolevuje a z hlediska počtu prodaných procesorů u daného výrobce jasně vede se 78 % za poslední měsíc. Ještě trošku přitom mezi nimi vzrostlo zastoupení modelu Ryzen 5 3600, ze starší generace se nejlépe prodává přímý předchůdce Ryzen 5 2600 a vysoké prodeje si udržuje také Ryzen 7 3700X na rozdíl od modelu Ryzen 7 3800X, o nějž moc zákazníků zájem nemá, neboť jim nestojí za příplatek. 
 
V případě Intelu se situace také moc nezměnila a největší zájem je o Core i7-9700K, Core i5-9600K a pak i Core i9-9900K. Zajímavé je, že o 9900KF tolik lidí nestojí. 
 
Z hlediska tržeb vykazují procesory AMD pro Mindfactory necelý trojnásobek v porovnání s Intelem, což tak znamená, že průměrná cena prodaného CPU od Intelu je vyšší. Ale to je vcelku jasné, když se podíváme na to, jaké procesory AMD se prodávají nejvíce.
 
Celkový pohled je takový, že v případě zájmu o procesory AMD nepůjde pouze o krátkodobý výkyv a do budoucna má právě AMD šanci svou bilanci zvláště u informovaných koncových zákazníků vylepšit. Intel plánuje další 14nm desktopovou generaci, a to Comet Lake-S s maximálně 10jádrovým procesorem, přičemž je jasné, že výkon na takt neporoste a zvyšovat se moc nebude ani onen takt. Ten spíše bude v základu nižší, pokud si mají 10jádrové procesory ještě zachovat rozumnou spotřebu. Turbo se pak má už jen mírně zvýšit na 5,1 GHz, takže žádné překvapení nečekáme. 
 
AMD proti Comet Lake-S v průběhu příštího roku postaví 4. generaci procesorů Ryzen založených na 7nm procesu s EUV litografií. Očekává se přitom především vyšší výkon na takt a alespoň mírné zvýšení samotných taktů, přičemž počet jader může AMD nechat takový, jaký je. Firmě Intel tak reálně hrozí, že příští rok přijde o jednu z posledních výhod, a to jako firma vyrábějící nejrychlejší herní procesor. To ale bude záviset především na tom, kam dokáže AMD posunout IPC, čili výkon na takt a to jednoduše zatím nevíme, takže nyní je to stále ještě jen hypotetická hrozba. 
 
Společnost AMD však nemusí bojovat o přízeň nadšenců či lidí, kteří tvoří zákazníky firem jako Mindfactory. Musí oslovit především ty, pro něž je Intel dosud synonymum pro platformu PC. 
 


reklama