reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD nabízí speciální verze Ryzen MAX

27.11.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD nabízí speciální verze Ryzen MAX
Pro závěr tohoto roku si společnost AMD připravila speciální kusově omezené sady procesorů Ryzen s označením MAX. Jde tak o nabídku vztahující se k předvánoční nákupní sezóně, která se týká CPU a jejich chlazení. 
Konkrétně jde o produkty Ryzen 5 2600X MAX a Ryzen 7 2700 MAX, čili jeden šestijádrový s 95W TDP a jeden osmijádrový se 65W TDP, přičemž ty budou nabízeny s nejvýkonnějším chladičem, který AMD ke svým procesorům nabízí. To proto, aby procesory mohly nabídnout co možná nejvyšší takty v rámci technologií Precision Boost 2 a XFR2. Dobře víme, že výsledná pracovní frekvence procesorů Ryzen závisí i na kvalitě chlazení, respektive na provozní teplotě. 
 
 
Šestijádrový Ryzen 5 2600X je typicky vybaven pouze chladičem Wraith Spire, což je o něco vyšší verze modelu Wraith Stealth s měděným jádrem. Oba jsou jinak stejně jako Wraith Spire s RGB podsvícením vyrobeny z extrudovaného kusu hliníku a právě poslední jmenovaný se dodává k Ryzenu 7 2700. 
 
 
Chladič Wraith Max má daleko lepší konstrukci s velkou měděnou základnou a poskládanými hliníkovými žebry, která jsou protkána čtyřmi heatpipe. Wraith Prism je pak v základu to samé, jen s lepším LED podsvícením. 
 
Chladiče Wraith Max jsou díky své konstrukci dle specifikací schopny uchladit až 200 W ztrátového tepla. Ovšem proč bychom měli mít zájem o procesory AMD Ryzen MAX? Tyto chladiče se dají koupit samostatně za oficiální cenu 54 eur (u nás ale už od cca 800 Kč). Když si koupíme Ryzen 5 2600X MAX či Ryzen 7 2700 MAX, můžeme pár stokorun ušetřit oproti tomu, kdybychom si kupovali zvlášť procesor a chladič. 
 
Na druhou stranu, osobně bych si dokázal představit daleko lepší chladič s cenou 800 a více korun, ovšem je pravda, že Wraith Max může velice dobře posloužit v sestavách, kde není místa nazbyt. Pokud ale jde o velké sestavy s řádnou ATX skříní, lepší bude věžovitý chladič se 120mm ventilátorem a těch si můžeme za 800 a více korun koupit dost. 
 
AMD Ryzen 5 2600X MAX a Ryzen 7 2700 MAX mají být dle Anandtechu k dispozici na trzích po celém světě. U nás jsem ale takovou nabídku zatím nenašel. 
 
Zdroj: Anandtech


reklama