reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD ohlašuje karty Radeon Pro Vega II a Pro Vega II Duo

4.6.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD ohlašuje karty Radeon Pro Vega II a Pro Vega II Duo
V dnešní aktualitě o nových Apple Mac Pro jsme se dotkli i karet Radeon Pro Vega II Duo přicházejících se dvěma GPU, vedle nichž si AMD přichystalo Radeon Pro Vega II s jedním. O co se vůbec jedná? 
Pochopitelně o 7nm GPU Vega, ovšem v jaké podobě a kam budeme moci nové karty zařadit vedle Radeonu VII a moderních model Instinct? Nové Mac Pro dokáží nabídnout i dvě karty AMD Radeon Pro Vega II Duo, čili celkem 4 GPU se 128 GB paměti HBM2 a výkonem 56 TFLOPS v FP32. AMD také už pro tyto nové karty zřídilo sekci na svých stránkách, kde se dozvíme podrobnosti. 
 
 
Je jasné, že nejde o GPU akcelerátory, ale o grafické karty, a to pro profesionální využití. Sedí tak právě mezi modely Instinct a Radeonem VII a dle AMD nabídnou svůj výkon pro výpočetně náročné úlohy, rendering, 8K video či obecně tvorbu obsahu. Hry jistě zvládnou také, ale primárně k tomu samozřejmě nejsou určeny. 
 
Jedno GPU na kartě Radeon Pro Vega II slibuje výkon až 14 TFLOPS v FP32 nebo dvojnásobek v FP16. Zda je tu hardware také pro FP64, čili double precision, to se nedozvíme, ale pokud je, měl by poskytnout kolem 7 TFLOPS. Radeon Pro Vega II je tak zdvojený Radeon Pro Vega a obě karty jsou vybaveny čipy s plným počtem 4096 Stream procesorů a 32 GB paměti HBM2 s propustností 1 TB/s. K tomu ale bude zvlášť dvoučipová verze také potřebovat slušné napájení a chlazení. 
 
 
Právě pro napájení je tu vedle standardního PCIe x16 se 75 W ještě další podobný konektor, který dokáže dodat dalších až 475 W energie. Vedle toho se dočteme o rozhraní Infinity Fabric s propustností až 84 GB/s. Oproti propustnosti PCIe 3.0 x16 je to tak zhruba pětinásobek.  
 
 
Nové karty jsou tak nabízeny jako pracovní nástroje a ve výše uvedené podobě bychom je těžko mohli zapojit do běžného PC, respektive do základní desky klasického formátu. Uvidíme tak, zda se s nimi setkáme i někde jinde než v nových Apple Mac Pro. 
 
Zdroj: AMD


reklama