reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD potvrzuje, Zen 3 a RDNA2 dorazí koncem roku

29.4.2020, Jan Vítek, aktualita
AMD potvrzuje, Zen 3 a RDNA2 dorazí koncem roku
Nyní už opravdu mohou utichnout debaty o tom, zda AMD náhodou nedokáže vyslat na trh nové procesory a grafiky dříve, než se dalo očekávat. Přímo od této firmy se totiž dozvídáme, jak to bude. 
Na jednu stranu se objevovaly zprávy, že CPU Ryzen 4000 a Navi 2X přijdou už možná během října a na straně druhé tu byla otázka, jak pandemie ovlivní zbylý vývoj těchto produktů a zda se naopak nedočkáme odsunutí jejich příchodu na trh do příštího roku. Nyní to vypadá, že AMD stále drží svou linii a nové procesory založené na Zen 3 a grafiky s RDNA 2 představí opravdu koncem roku. 
 
 
Uvažovat tak můžeme o listopadu až prosinci, kdy přijde také čas na nové konzole od Sony a Microsoftu, které budou založeny na velice podobném hardwaru.
 
AMD přitom zatím nezveřejnilo nic bližšího o tom, jaký konkrétní hardware můžeme letos očekávat, ale měly by to být jednak desktopové procesory se Zen 3 a pak výkonné grafiky s vylepšenou architekturou RDNA. HEDT Zen 3 lze očekávat někdy později, stejně jako mobilní verze a tweet od AMD jednoznačně mluví o "RDNA 2 GPUs", aby snad někdo nemohl říci, že pod to se mohou schovat i SoC v nových konzolích a nemůže jít ani o grafické akcelerátory, které už získaly vlastní architekturu CDNA. 
 
Uvidíme, zda nám AMD na začátku června, kdy se měl odehrát Computex 2020, nepřipraví nějakou prezentaci, v níž by chystané produkty předběžně představilo. Tu jsme očekávali právě v rámci keynote na Computexu, který byl ale přesunut, takže je otázka, zda se AMD nerozhodne zatím ještě mlčet, jako to udělala i NVIDIA v případě své akce GTC 2020. Jensen Huang ale nakonec promluví, a to 14. května.  


reklama