reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD představuje také nové Radeon Instinct s Vegou

21.6.2017, Jan Vítek, aktualita
AMD představuje také nové Radeon Instinct s Vegou
Společnost AMD si vedle nových procesorů EPYC připravila také představení grafických akcelerátorů Radeon Instinct. Ty se chystají ve třech verzích, z nichž nejvýkonnější bude model MI25 vybavený čipem Vega. 
Grafické akcelerátory Radeon Instinct ale známe už z roku 2016, kdy je AMD předběžně prezentovalo, přičemž nyní už bylo připraveno ukázat více a zmínit větší podrobnosti. Můžeme si tak možná stěžovat na to, že AMD s představením nových produktů až moc otálí, ale pravda je, že tato firma nasadila velice vysoké tempo a pro tento rok si přichystala nevídané množství nových mobilních, desktopových i serverových produktů. Nelze se pak divit, že prioritu mají takové produkty, které mohou firmě AMD zajistit vyšší příjmy, a to jsou právě ty serverové jako procesory EPYC, karty Radeon Instinct nebo případně Vega Frontier.
 
 
Už řadu měsíců tak víme, že přichází Radeon Instinct MI25, MI8 a MI6, což jsou všechno akcelerátory zaměření na hluboké učení. Hlavním modelem v nabídce tak je MI25 s plně vybaveným čipem Vega, který poskytne pro tyto účely výkon 24,6 TFLOPS. To platí samozřejmě pro FP16, čili Half-Precision. Obvykle se udává výkon v Single Precision a zde to činí přesně polovičních 12,3 TFLOPS. 
 
Pokud jde o konkurenční akcelerátory NVIDIA Tesla s čipem GP100, ty nabízí až 10,6 TFLOPS v FP32 a dosud nedostupné Tesly generace Volta slibují až 14,9 TFLOPS, na což už Vega nedosáhne. 
 
 
Co se týče pamětí HBM2 s kapacitou 16 GB, ty poskytnou propustnost 484 GB/s, takže se ukazuje, že paměti HBM2 s propustností 2 Gb/s AMD opravdu ještě nemá k dispozici. 
 
 
Firma ale ukázala alespoň rackový server 2U s procesory EPYC a čtyřmi akcelerátory Radeon Instinct MI25 v poměrně kompaktním provedení od společnosti Inventec. Ten tak poskytuje kolem 100 TFLOPS výkonu v FP16. 
 
Slabší akcelerátory Radeon Instinct MI8 a MI6 jsou založeny ještě na starších GPU Fiji a Polaris. Radeon Instinct MI8 je tak reinkarnovaný herní Radeon R9 Fury X se 4 GB paměti HBM1, která má paradoxně v tomto provedení vyšší propustnost než HBM2, čili 512 GB/s, ale je omezena na kapacitu 4 GB. Tato karta nabídne v FP32 výkon 8,2 TFLOPS, ale to samé i v FP16, takže zde žádné zdvojnásobení výkonu nenastává. 
 
Radeon Instinct MI6 je založena na GPU Polaris a 16 GB GDDR5 s propustností 224 GB/s a výkonem 5,7 TFLOPS opět v FP32 i FP16. 
 
Na nové rodině Radeon Instinct je tak nezajímavější model MI25, zatímco zbylé dva AMD v podstatě ukuchtilo z toho, co mělo k dispozici díky starším generacím. Na MI8 a MI6 je zajímavé ještě to, že model s 28nm čipem Fiji dosahuje výkonu 48 GFLOPS na jeden watt, zatímco druhý se 14nm Polarisem nabízí pouze 38 GFLOPS/W, takže je překvapivě mnohem méně energeticky účinnější. 
 
reklama