reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD připravuje odpověď na Maxwell: 28nm Tonga

19.5.2014, Jan Vítek, aktualita
AMD připravuje odpověď na Maxwell: 28nm Tonga
NVIDIA již dřívěji v tomto roce vypustila na trh dvě nové desktopové karty, které jako první využily architekturu Maxwell, jež nadchla především svou energetickou efektivitou. AMD nyní připravuje 28nm čipy Tonga - odpověď na GM107.
NVIDIA GeForce GTX 750 (Ti) s čipy GM107 byla uvedena na trh již v únoru a i když nejde o karty, které by zaujaly svým výkonem, přesto se architektura Maxwell ukázala v dobrém světle, a to díky své energetické efektivitě. Nicméně výkonné Maxwelly jsou stále v nedohlednu, za což prý může především to, že TSMC se stále nedaří najet na 20nm výrobní proces. To samozřejmě postihlo také firmu AMD, která již nemá vlastní továrny, takže v tomto ohledu jsou na tom obě stejně.




ilustrační fotografie


Nyní se však objevila informace, že AMD chystá čip Tonga založený na stejné architektuře jako nejmodernější grafické karty Radeon R9 290 a 290X (čipy Hawaii). Má tedy jít o Graphics Core Next 2.0, nejspíše vylepšený o pokročilou verzi PowerTune, která se postará o lepší využití energie, respektive vyšší výkon na watt. Dále můžeme očekávat podporu Mantle, TrueAudio a možná také XDMA CrossFire, k níž nepotřebujeme žádné dodatečné kabely.

Dále se čipech Tonga spekuluje, že by mohly nahradit Tahiti Pro, jež byly určeny jako konkurence pro NVIDIA GK104, přičemž by šlo o mnohem menší čipy. AMD by tak mohlo dobře konkurovat kartám jako GeForce GTX 760. Dle teorie by Tonga mohla využít jen 256bitovou paměťovou sběrnici, ale zato vyšší takty a mluví se i o tom, že by čipy Tonga narušily řady karet s Tahiti Pro a Curacao XT, tedy R9 280 a R9 270X. A zvláště Tahiti Pro má oproti konkurenci vysokou spotřebu a také jde o velké čipy, které jsou nákladné na výrobu. Uvidíme, zda více informací nepřinese Computex.

Zdroj: techPowerUp
reklama