reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

Výkonné Maxwell budou nejspíše stále na 28 nm

22.4.2014, Jan Vítek, aktualita
Výkonné Maxwell budou nejspíše stále na 28 nm
Vypadá to, že TSMC má problémy s přechodem na 20nm výrobní proces, na nějž spoléhala mimo jiné firmy také NVIDIA, která doufala, že na něm postaví výkonná GPU Maxwell. Mluví se tak o tom, že musí měnit plány.
NVIDIA je tak asi nucena předělat své čipy GM204 a GM206 tak, aby byly vhodné pro výrobu již dlouho odladěným 28nm procesem. To je pravděpodobnější scénář než ten, že si NVIDIA výrobu pomocí 28nm procesu vybrala dobrovolně, třeba aby ušetřila a zajistila si vysokou výtěžnost. Však může také spoléhat na to, že karty GeForce GTX 750 (Ti) předvádějí velmi slušnou energetickou účinnost, a to jsou také vyráběny ještě starým procesem.





Nové grafické čipy NVIDIA GM204 a GM206 se tedy mají již co nevidět začít vyrábět, a to již tento měsíc, ovšem hotové karty jen tak neuvidíme. Ty by se měly dle 3DCenter.org dostat na trh někdy v posledním kvartálu, pokud tedy vše půjde dobře a nikdo by se ani nedivil, kdyby šlly do prodeje až v příštím roce.

GM204 se stane nástupcem dnešních výkonných čipů GK104 a měl by se uplatnit v kartách s cenou od 250 do 500 USD. Dle starších informací to má být karta s až 3200 CUDA jádry. Čipy GM206 pak budou určeny pro střední třídu, stejně jako dnešní GM106 a výsledné karty mají dorazit o něco později než ty s GM204.

A pak tu bude GM200 jako nástupce hi-endu GK110 a ten by měl nabídnout především vysoký výkon, kterým by měl své předchůdce zastínit. U tohoto čipu lze předpokládat, že NVIDIA si bude muset počkat na dostupnost 20nm výrobního procesu. Karty pak mají dorazit na trh až někdy v druhém čtvrtletí 2015, tedy přibližně za rok.

Na 20 nm nakonec letos nepřestoupí ani AMD, jehož viceprezidentka Lisa Su potvrdila, že její firma zůstane na 28 nm po celý letošní rok. To jen potvrzuje zprávy hovořící o problémech firmy TSMC s nástupem 20nm výrobního procesu, neboť právě u TSMC si nechává svá GPU vyrábět vedle NVIDIE i AMD. A my uvidíme, zda si pro nás AMD pro tento rok přichystá další přeznačování již známých čipů, nebo se spokojí víceméně s tím, co již má v nabídce. V tomto ohledu je na tom NVIDIA díky své nové architektuře Maxwell lépe, protože ta má v porovnání s Keplerem výrazně lepší poměr výkonu a spotřeby i na 28 nm.

Zdroj: techPowerUp
reklama