reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý chystá 12 až 16jádrové procesory Ryzen 3

28.5.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD prý chystá 12 až 16jádrové procesory Ryzen 3
Známá roadmap společnosti AMD sahá dle nejnovějších zpráv až k procesorům Zen 5, čili daleko za rok 2020. Nyní se navíc opět objevují informace, že procesory Ryzen v rámci příští generace nabídnou až 16 jader. 
Co se týče oficiálních informací, máme tu roadmap ukazující další dvě generace, a sice procesory Zen 2 a Zen 3. Procesory Zen 2 už budou, jak dobře víme, vyráběny 7nm technologií a AMD sděluje, že jejich návrh je dokončen a že ty vylepší architekturu Zen v několika ohledech. O Zen 3 vyráběných 7nm+ technologií víme jen to, že "je na cestě". Nicméně pokud dosavadní zprávy nelhaly a něco se nezměnilo či nezmění, bude to pro AMD také první technologie, která konečně už využije technologii EUV. 
 
 
V případě procesorů Zen 2 se očekává, že ještě letos se objeví jejich vzorky, a to dokonce i v podobě serverových procesorů, jejichž vývoj jinak trvá déle než v případě desktopových procesorů. To napovídá, že jejich vývoj pokračuje dobře a my se můžeme těšit na to, že v první polovině příštího roku budou na trhu 7nm procesory Ryzen 3000 a desky s čipovými sadami série 500. Pak už by nic nemělo bránit tomu, aby AMD v roce 2020 připravilo jejich vylepšené nástupce, jako letos uvedlo na trh sérii Ryzen 2000, ať už to bude či nebude možné s využitím technologie EUV. 
 
 
Šéfarchitekt AMD také už dříve prozradil, že se začalo pracovat na procesorech Zen 5, jež mají být založeny dokonce na 3nm procesu firmy GlobalFoundries. Následovat měl sice 5nm, ale ten prý chtějí v GloFo přeskočit. O Zen 4 se neví vůbec nic. Co se týče 3nm technologie, ta by měla být v případě klasických křemíkových čipů konečnou zastávkou. Tak či tak, AMD se v příštích letech chystá nasadit nebývalé tempo, které by mohla vystupňovat už právě v nejbližší chystané generaci, s čímž by Intel mohl mít problém. A to i proto, že jeho 10nm technologie není vůbec ještě připravena pro výrobu ve velkých objemech. 
 
Ryzen 3000 by tak mohly nabídnout i pro běžné desktopy s AM4 až 16 fyzických jader. To ostatně logicky vychází ze snah navyšovat počet jader v čipech, z nichž se skládají desktopové i serverové procesory. Dnes mají 32 jader, čili čtyři čipy Zeppelin po osmi jádrech. A pokud se mají dostat na trh i 48jádrové nebo dokonce 64jádrové serverové procesory, mělo by to znamenat jednu prostou věc, a sice navýšení počtu jader v nástupcích čipů Zeppelin. Je tak možné, že Ryzen 7 budou mít od příštího roku až 12 nebo 16 jader, přičemž osobně bych si vsadil spíše na 12. I tak jde o něco, o čem se nám před pár lety ještě nesnilo. Měli jsme tu sice Bulldozery s osmi jádry, ale to nebyla opravdová samostatná jádra, jako spíše hardwarová variace na SMT. Změnily to až Ryzen 7 v minulém roce a v tom příštím by na ně mohly navázat další modely. Mluvíme pochopitelně o desktopových procesorech, ne o hi-end platformách. 
 
Zdroj: wccftech 


reklama