reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD prý stále chystá hi-end čipset X499, možná pro CES 2019

6.9.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD prý stále chystá hi-end čipset X499, možná pro CES 2019
Není pochyb o tom, že pro procesory Threadripper první i druhé generace je určen jeden čipset, a sice X399, přičemž údajný X499 společnost AMD prý zrušila. Dle HD Tecnología to ale neplatí. 
Na trh už se nově dostal také 16jádrový nástupce nejlepšího modelu z první generace Threadripperů, takže máme na výběr už dva nové modely ze čtyř. Pak ještě očekáváme dvanáctijádrový Threadripper 2920X a model 2970WX s 24 jádry, a to někdy v říjnu. 
 
 
Nové procesory Threadripper dosahují TDP až 250 W oproti 180 W a výrobci desek první generace s tím těžko počítali. Někdo z nich tak reagoval nabídkou lepšího chlazení VRM svých desek v rámci dodatečně dodávaných sad a jiný připravil rovnou nové desky s výkonnějším napájením, ale vždy opět s původní čipovou sadou X399. 
 
 
Byla tak otázka, zda AMD vůbec připraví pro Threadrippery 2. generace nový čipset, nebo jej vynechá a ostatně není ani jasné, co nového by tento čipset vůbec měl nabídnout. Ostatně příhodná doba pro jeho představení už je pryč, ale to AMD dle zprávy od HD Technologia vůbec nevadí a údajný X499 se měl vrátit do jeho roadmap. 
 
Očekávat prý můžeme jeho představení na CES 2019 a pokud je to pravda, mohli bychom říci, že AMD si jej představuje i s ohledem na budoucí procesory Threadripper. To již budou 7nm modely, které by mohly nabídnout více než 32 jader. Dobře totiž víme, že stávající desky s paticí AM4 budou moci hostit právě i 7nm Ryzeny třetí generace (architektura Zen 2), takže lze mluvit i o kompatibilitě mezi 2. a 3. generací Threadripperů, ale to není zcela jisté. 
 
Zatím bychom tedy mohli jen hádat, co nám údajně chystaný X499 nabídne. Mohla by to totiž být i podpora osmikanálového přístupu do paměti, která by Threadripperům velice slušela, ale v takovém případě by to nutně znamenalo, že X499 nebude s dnešními Threadrippery kompatibilní. 
 
Mohlo by to tedy dopadnout tak, že kompatibilita bude zachována se stále 4kanálovým přístupem k pamětem. V takovém případě by na trh mohly přijít nové max. 32jádrové Threadrippery, ale složené ze dvou čipů. Jiná možnost je, že AMD představí X499 pro 8kanálové paměti, což by byla lepší možnost, která by dovolila, aby příští Threadrippery mohly využít opět čtyři čipy a každý z nich měl přitom dva vlastní kanály. Aktuální situace totiž není ideální, protože ve 32 a 24jádrových procesorech Threadripper musí vždy dvě jádra přistupovat k pamětem prostřednictvím ostatních jader a obecně řečeno, navýšit paměťovou propustnost se bude hodit v každém případě. 
 


reklama