reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon Navi se konečně objevují v online benchmarcích

20.5.2019, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon Navi se konečně objevují v online benchmarcích
Nedočkavci už dlouho pročesávají online databáze známých benchmarků, zda v nich nezachytí testy chystaných GPU Navi od AMD. Nyní se takové čipy objevily s označením 731F:C1 a 7310:00, takže o co konkrétního jde?
AMD chce ve 3. kvartálu vypustit do světa první grafické karty s čipy Navi a budeme předpokládat, že to budou nejdříve desktopové modely, aby seděly k rovněž desktopovým procesorům Ryzen 3000. Tum Apisak nyní našel známky testů čipů Navi, a to jednak ve výsledcích 3DMarku a pak v Ashes of the Singularity. 
 
 
Navi byly identifikovány dle názvu ovladačů 731F: C1 (verze z 3DMarku) a 7310:00 (verze z AotS) a jak se ukazuje, 3DMark udává takt pamětí 1250 MHz, což je efektivně 5000 MHz v případě GDDR5, ale 10000MHz v případě GDDR5X nebo GDDR6. Na standardním 256bitovém rozhraní by to dělalo propustnost 320 GB/s, čili srovnatelnou s GeForce RTX 2060. 
 
Takt GPU je dle tohoto výpisu jen 1000 MHz, ale ten vůbec nemusel být přesně určen, ostatně pouhý jeden gigahertz by byl velice málo a takto taktované Navi by vůbec nemělo smysl vypouštět na trh. A 3DMark je obecně znám jako benchmark, který zvláště u nového a neznámého hardwaru nedokáže přesně detekovat taktovací frekvence. 
 
Lze tak předpokládat, že ani uvedený takt pamětí a především ani takt GPU neodpovídá tomu, co Navi skutečně předvedou. Z AotS se pak bohužel o konfiguraci karty nedozvíme už vůbec nic. O výkonu v daných testech tak nemá vůbec cenu se rozepisovat, když nevíme, co přesně se testovalo. A i kdybychom věděli, tak je jasné, že nebyly použity finální ovladače. 
 
Díky tomu všemu se ukázala alespoň kapacita paměti, dle níž můžeme očekávat právě 256bitovou sběrnici, jež by se stejnými paměťmi, jaké využívá NVIDIA, nabídla stejnou propustnost jako karty GeForce RTX 2080 a 2070. Uvidíme však, kdy Navi opravdu dorazí na trh a osobně bych se nedivil, kdyby to bylo spíše až ke konci třetího čtvrtletí. 
 
Zdroj: Tum Apisak via Twitter


reklama