reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 670 prý již o víkendu, přijde nový Polaris?

8.10.2018, Jan Vítek, aktualita
AMD Radeon RX 670 prý již o víkendu, přijde nový Polaris?
Není to poprvé, co se mluví o představení nových grafických karet Radeon, které budou založeny opět na čipech Polaris. Nyní se ale objevila informace, že konkrétní model RX 670 se objeví během několika dní a RX 680 bude následovat.
Dvojitý refresh stejných čipů by AMD rozhodně nepředvedlo poprvé, přičemž ani ten první v podobě karet Radeon RX 500 nebyl předem ohlášen, takže proč by nemohly přijít RX 600? Ostatně lze očekávat, že od toužebně očekávané 7nm generace Navi nás dělí alespoň tak rok a že případné RX 600 by stejně nenabídly nic zásadně nového a lepšího, tak proč by nemohly na ten rok zaskočit za starší RX 500? 
 
 
Existovala také možnost, že karty RX 600 přijdou, ale jen jako OEM modely pro výrobce počítačů, ne pro kusový prodej v maloobchodě, ovšem nejnovější informace mají dle Golem.de, PCOnline či Chiphell pocházet od různých AIB partnerů firmy AMD, což by tak jednoznačně ukazovalo na opravdovou novou generaci. Ovšem generaci karet, čipů nejspíše ani tak ne.  
Náznaky jsou tedy silné a mluví o tom, že AMD představí nový Radeon RX 670 už během tohoto víkendu a pak někdy v listopadu bude následovat model Radeon RX 680, oba založené na čipech Polaris. 
 
Očekává se přitom, že půjde o čipy Polaris 30, logického to následovníka Polaris 10 (Radeon RX 480) a Polaris 20 (Radeon RX 580). Nový Polaris 30 by měl být stejně jako moderní procesory Ryzen a Ryzen Threadripper tvořen 12nm procesem v GlobalFoundries, což je vylepšený 14nm proces, ovšem jen mírně. Nelze očekávat, že bychom se posunuli někam výš nad počet 2304 Stream procesorů a také nebude důvod pro využití moderních pamětí GDDR6. Mohou ale nastoupit modernější technologie a také o něco vyšší takty, přičemž optimalizace výroby a návrhu čipů by zase samotnému AMD mohla přinést ekonomicky výhodnější výrobu. 
 
Uvidíme tedy za pár dní a dle PCOnline prý už v pátek a dle jiných zase možná až za týden v pondělí. 
 
Zdroj: Hexus.net


reklama