reklama
Aktuality  |  Články  |  Recenze
Doporučení  |  Diskuze
Grafické karty a hry  |  Procesory
Storage a RAM
Monitory  |  Ostatní
Akumulátory, EV
Robotika, AI
Průzkum vesmíru
Digimanie  |  TV Freak  |  Svět mobilně

AMD Radeon RX 7900 XTX na vodě: takt 3,4 GHz a 650W+ spotřeba

25.3.2023, Milan Šurkala, aktualita
AMD Radeon RX 7900 XTX na vodě: takt 3,4 GHz a 650W+ spotřeba
Známý overclocker Der8auer se pustil do taktování grafické karty PowerColor Radeon RX 7900 XTX Liquid Devil s vodním chlazením. Po troše hraní si s limitem spotřeby dokázal dosáhnout velmi vysokých taktů, ale bohužel i spotřeby.
Grafické karty AMD Radeon RX 7900 XTX jde pochopitelně dále taktovat a na limity karet se podíval známý overclocker Der8auer. Vzal si k tomu kapalinou chlazenou kartu PowerColor Liquid Devil a pustil se do taktování. Ta má jiné PCB než ostatní Radeony tohoto typu, nechybí vodní blok, který se stará o chlazení GPU i pamětí, máme zde také 17fázové VRM. Rozhodně jde tedy o kartu, která je určena k taktování. Už v základu je její takt Game navýšen o 240 MHz na 2510 MHz a Boost pak o dalších 180 MHz na 2680 MHz. Zásadním problémem v taktování se ukázal byl limit spotřeby, který bylo potřeba obejít. Z karty dokázal standardními cestami dostat spotřebu zhruba 420 W a takty lehce pod hranicí 3,0 GHz. Pak začaly problémy s limitem.
 
 
Následně se tedy pustil do úprav, aby karta četla nižší čísla spotřeb, než jaká byla skutečnost, což mu umožnilo taktovat ještě výše. Ve hrách karta dokázala běžet s frekvencemi téměř 3,4 GHz, nicméně v 3DMarku se dostal na 3244 MHz a nejvyššího výsledku v Graphics Score, kterého dosáhl, bylo 17754 bodů. Zajímavou tabulku prezentoval v čase 9:18, kde se mu povedlo navýšit průměrný počet fps z necelých 90 na 114,55, což byl 28% nárůst. To už se přetaktovaný Radeon RX 7900 XTX hodně přiblížil výsledkům standardní GeForce RTX 4090, která měla okolo 123,5 fps.
 
Jenže problém byl, že ji nejenže nepřekonal, ale v tomto testu se už spotřeba hodně blížila hranici 700 W, zatímco GeForce si vystačí se 450W TDP. Takové přetaktování už pochopitelně obrovskou měrou zvyšuje neefektivitu karet (výkon neroste tak rychle, jak roste spotřeba). Každopádně na to, že k chlazení nebyl využít tekutý dusík, šlo o působivý výsledek přetaktování.
 


Autor: Milan Šurkala
Vystudoval doktorský program v oboru informatiky a programování se zaměřením na počítačovou grafiku. Nepřehlédněte jeho seriál Fotíme s Koalou o základech fotografování.
reklama